Στο παρά πέντε «απασφαλίστηκε», όπως όλα δείχνουν, η βόμβα η οποία ήταν έτοιμη να σκάσει στην Attica Bank. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας εξελέγη τελικά ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, μετά τις ισχυρές πιέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς μέχρι πριν από λίγη ώρα ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο σοβαρής εμπλοκής. Με την εκλογή του κ. Πανταλάκη δίνεται αίσιο τέλος στο σίριαλ των διοικητικών αλλαγών στην τράπεζα ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή γενική συνέλευση της τράπεζας, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ως μέλος του Δ.Σ. Μέχρι πριν από λίγες ώρες υπήρχε εμπλοκή καθώς φαινόταν να αντιδρούσε το ΤΣΜΕΔΕ στο νέο επικεφαλής της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η «Ημερησία» τις τελευταίες ώρες παίζονταν πολλά παιχνίδια παρασκηνίου από συγκεκριμένα άτομα που θέλουν να έχουν τον έλεγχο της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διαμηνύσει σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς και το προσωπικά, πολιτικά ή επιχειρηματικά παιχνίδια που συνέβαιναν στο παρελθόν.

Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, μετά από την τράπεζα Κρήτης, που ορίζεται επίτροπος και που μια τράπεζα θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της κεντρικής τράπεζας η οποία και θα ορίσει η ίδια διοικητικό συμβούλιο, παρακάμπτοντας τους μετόχους και προχωρώντας σε ενδελεχή έλεγχο.

Θα πρόκειται πράγματι για μια εξέλιξη – βόμβα στην τραπεζική αγορά σε περίπτωση που, πάντως, επιμείνουν κάποιοι στην «επιχείρηση ελέγχου» της Attica Bank για δικούς τους σκοπούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Μακέδος είναι αυτή τη στιγμή Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος και εκπροσωπεί το ΤΣΜΕΔΕ στην τράπεζα. Ωστόσο, τραπεζικές πηγές θεωρούν αδιανόητη τη συνέχιση της παρουσίας του κ. Μακέδου στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι υπάρχει ασυμβίβαστο καθώς ο κ. Μακέδος διατηρεί κατασκευαστική εταιρεία και ο δεύτερος ότι βρίσκεται εκτός των προδιαγραφών που έχει θέσει ο SSM και ο νόμος για τις διοικήσεις, καθώς δεν έχει καμιά σχέση με τα τραπεζικά θέματα.

O κ. Μακέδος, είναι πολιτικός μηχανικός, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Μελετητής Δημοσίων Έργων, Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Εταίρος της μελετητικής εταιρίας CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ A.E.

Οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες στην Attica Bank και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο οπότε στη γενική συνέλευση της τράπεζας είτε θα οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Θ. Πανταλάκη ως διευθύνων σύμβουλο και τον Π. Ρουμελιώτη ως πρόεδρο είτε θα οριστεί επίτροπος από την ΤτΕ και τότε η τράπεζα θα περάσει υπό την πλήρη εποπτεία του διοικητή κ. Γ. Στουρνάρα.

 

Facebook Comments