Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πρόκειται να παραστούν τελικά ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και οι τέσσερις υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών. Η ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας επίκληση συγκεκριμένου άρθρου του Κανονισμού της Βουλής που η ακρόαση είναι υποχρεωτική εάν την υπογράφουν τα 2/5 των μελών, ανέτρεψαν την αρχική άρνηση της προέδρου Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Η ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέος αντιπαρήλθαν της αρχικής άρνησης της προέδρου, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, κάνοντας ένα κοινοβουλευτικό τέχνασμα και συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το «παραθυράκι» του άρθρου 41α του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ότι η ακρόαση φυσικών προσώπων από την Επιτροπή καθίσταται υποχρεωτική όταν το αίτημα υπογράφεται από τα 2/5 των μελών της Επιτροπής, δηλαδή 8 βουλευτές.

Η κα Χριστοδουλοπούλου δεν μπήκε καν στον κόπο να εξετάσει εάν το έγγραφο αίτημα υπογραφόταν από τα 2/5, καθώς από τις τοποθετήσεις των βουλευτών και του ΚΚΕ και του Ποταμιού, φάνηκε ότι συνυπέγραφαν το αίτημα.

Το επίμαχο άρθρο του ΚτΒ ορίζει ότι η ακρόαση των συγκεκριμένων προσώπων ολοκληρώνεται σε 2 συνεχόμενες συνεδριάσεις εντός ενός μήνα, ενώ προβλέπεται ότι ερωτήσεις απευθύνουν 3 βουλευτές από το πρώτο σε δύναμη κόμμα, 2 από το δεύτερο κόμμα και ένας βουλευτής από κάθε ένα από τα υπόλοιπα σε δύναμη κόμματα.

«Το κάνω δεκτό το αίτημα γιατί σας διαβεβαιώ ότι αυτό που με απασχολεί είναι η λειτουργία της Επιτροπής. Σας το ξαναείπα δεν θέλω ούτε τσίρκο ούτε πρωϊνάδικο να γίνει. Να ξέρετε πάντως ότι αυτό το άρθρο έχει περιορισμούς κι εγώ θα εφαρμόσω τον Κανονισμό», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέροντας ότι θα ανακοινώσει στην επόμενη συνεδρίαση το χρόνο ακρόασης του Νίκου Παππά αφού συνεννοηθεί μαζί του.

Αναφορικά με το αρχικό αίτημα της ΝΔ η πλειοψηφία επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής με το επιχείρημα ότι δεν είχαν χρόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν τις απόψεις τους. «Εγώ θέλω να τοποθετηθείτε για να αναλάβετε την ευθύνη της άρνησής σας», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Νωρίτερα πάντως το πολιτικό θερμόμετρο στην Επιτροπή είχε ανέβει στα ύψη. Τα αίματα άναψαν όταν η κ. Χριστοδουλοπούλου επέμεινε ότι η Επιτροπή είναι αναρμόδια να ασχοληθεί με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δημιουργώντας συγκρουσιακό κλίμα.

Η απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ για τον έλεγχο όλων των «γκρίζων» σημείων του διαγωνισμού από την πρόεδρο της Επιτροπής διατυπώθηκε με το επιχείρημα ότι ενέχει στοιχεία ελέγχου πόθεν έσχες για το οποίο η επιτροπή είναι αναρμόδια, καθώς και οι κατηγορίες της εναντίον της ΝΔ περί προσπάθειας μονοπώλησης του πολιτικού διαλόγου με το επίμαχο ζήτημα, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές της ΝΔ δημιουργώντας σκηνικό έντασης.

«Γίνονται σκάνδαλα τρομερά κι εσείς δεν θέλετε να κάνετε έλεγχο. Δεν είναι σκάνδαλο όταν ο άλλος βάζει βοσκοτόπι και του λέει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης προχώρα; Δεν σας απασχολεί εσάς αν ο Καλογρίτσας πάρει άδεια χωρίς να έχει φράγκο;», σημείωσε μεταξύ άλλων και κινούμενος σε υψηλούς τόνους ο Μάκης Βορίδης, αντιτείνοντας για άλλη μια φορά ότι η Επιτροπή Θεσμών έχει την αρμοδιότητα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και συνεπώς το αίτημα της ΝΔ πρέπει να γίνει αποδεκτό καθώς αφορά τον έλεγχο της διαγωνιστικής διαδικασίας κι όχι των πόθεν έσχες.

«Αρνούμαι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που είναι εντός εισαγωγικών. Γιατί δεν κάνετε επίκαιρη επερώτηση στον υπουργό; Δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε κανέναν. Ούτε έχω να κρύψω τίποτα. Θα κριθούν όλα στη Δικαιοσύνη. Έχετε ήδη μονοπωλήσει τον πολιτικό διάλογο άρα τι θα εισφέρει αυτή η συζήτηση; Θα σας πω εγώ. Θέλετε να επηρεάσετε και τη Δικαιοσύνη», σημείωσε η κα Χριστοδουλοπούλου, εγείροντας νέο γύρο αντιπαράθεσης και ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

«Με το ηθικό πλεονέκτημα τελειώσατε. Στηρίξατε όλο σας το επιχείρημα στη διαφάνεια κι αρνείστε να το συζητήσετε γιατί είναι η αριστερή διαπλοκή», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης.

«Είχα πει ότι αυτή η διαγωνιστική διαδικασία θα δημιουργήσει ένα ανυπέρβλητο πολιτικό κώλυμα στην κυβέρνηση κι όταν αναδειχτούν οι νέοι αδειούχοι θα φανεί μία σκληρή σύγκρουση συμφερόντων που θα εκθέσει την κυβέρνηση ανεπανόρθωτα. Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Υπάρχουν ζητήματα ποινικών ευθυνών και ακύρωσης κοινοτικού δικαίου κ προσβολής ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων ανθρώπου», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν πολλές φορές τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το βοσκοτόπι που φέρεται να χρησιμοποίησε ο ένας εκ των υπερθεματιστών Γιάννης Καλογρίτσας, καθώς και οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό «για να ανεβάσει ψηλά το τίμημα».

Πάντως, από το Μαξίμου δεν πρόκειται να κάνουν κανένα σχόλιο ούτε να πουν κάτι σχετικά με την Τράπεζα Αττικής και το θέμα Καλογρίτσα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των τραπεζών ούτε με τις δανειοδοτήσεις, παραπέμποντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην ΚΕ, αλλά και στις τοποθετήσεις υπουργών όπως ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι μόνο επισήμαναν πως «οποιοδήποτε σύνδεση με την κυβέρνηση είναι ατυχής και βλέπουν προσπάθεια κάποιων να πετάξουν την μπάλα προς τα εκεί».

Για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των μελών της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού που είχε συστήσει η κυβέρνηση για την αδειοδότηση των καναλιών έκανε λόγο την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας βάσει του νόμου Παππά όλες οι αρμοδιότητες που έχουν σχέση με τον έλεγχο του πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών έχουν περιέλθει στον γενικό γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα πραγματοποιεί στη 1.30μμ η Νέα Δημοκρατία.

Facebook Comments