Η Κομισιόν απαιτεί από την πορτογαλική κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης φέτος για να διασφαλιστεί ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ (αναθεωρημένο πρόσφατα από το 2,2% που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως), όπως τονίζει η Citigroup σε σημερινό της note.

Όπως επισημαίνει, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα υπερβεί τον στόχο κατά 0,2% του ΑΕΠ, προτρέποντας τις πορτογαλικές αρχές να εφαρμόσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 0,5 δισ. ευρώ. Αυτό αντανακλά επίσης τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών που “βλέπουν” ότι το δομικό έλλειμμα θα διευρυνθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το τρέχον έτος σε σχέση τον στόχο του προϋπολογισμού για μείωση 0,2% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει στο 2,3% του ΑΕΠ το 2017, αντί για το 1,4% του ΑΕΠ που προβλέπει η κυβέρνηση. Η Κομισιόν επανέλαβε την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου για την υποβολή από μέρους της Πορτογαλίας λεπτομερών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των επιπλέον μέτρων λιτότητας ύψους 0,3% του ΑΕΠ  για το 2017.

Όπως τονίζει η Citi, η αδύναμη οικονομική ανάκαμψη και οι επισφαλείς περικοπές δαπανών (που σχεδιάστηκαν για να αντισταθμιστεί η αντιστροφή των διαφόρων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εγκρίθηκαν φέτος), προκάλεσαν τη δημοσιονομική απόκλιση του τρέχοντος έτους σε σχέση με τους στόχους.

Όπως προειδοποιεί, χωρίς επιπλέον μέτρα λιτότητας η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους ήδη αναθεωρημένους στόχους του δημοσιονομικού ελλείμματος, τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2017.

Οι εντάσεις μεταξύ Λισαβόνας και Βρυξελλών για την δημοσιονομική συμμόρφωση είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τονίζει.

Παράλληλα, η αμερικάνικη τράπεζα δηλώνει επιφυλακτική για τα πορτογαλικά ομόλογα υπογραμμίζοντας την εύθραυστη εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας, τις αμφιβολίες σχετικά με την υγεία του τραπεζικού κλάδου, τη δημοσιονομική αβεβαιότητα και τις ανησυχίες γύρω από την αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments