Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 και όπως κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της έτσι και αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κυκλοφόρησε σημείωμα «διαφημίζοντας» τα «επιτεύγματα» της.

Στην κορυφή της λίστα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα -0,25%. Βεβαίως αυτό που δεν αναφέρεται από τους συντάκτες είναι ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν εν πολλοίς επειδή κηρύχθηκε μια άτυπη στάση πληρωμών. Συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονταν σε 3,8δισ€ και το 2015 η χρονιά έκλεισε στα 6δισ€!!! Αύξηση σχεδόν 58%!!!

Επιπλέον για να επιτευχθεί ο στόχος επιβλήθηκαν νέοι φόροι και περικοπές ύψους 3,2δισ€ παρά τις κορόνες ότι η διαπραγμάτευση της αριστερής κυβέρνησης θα είχε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτήν των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων.

Δεύτερη στη λίστα φιγουράρει η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Για την ακρίβεια απόλυτη προστασία θα έχει μόνο 1/4 από τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες αφού τόσοι πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί και 1/3 από τα λεγόμενα μεσαία εισοδήματα.

Κι όμως είναι αλήθεια!! Στο Nο3, η κυβέρνηση συνεχίζει να διατείνεται ότι διατήρησε τις κύριες συντάξεις και κατάργησε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Υποθέτω ότι η αύξηση των εισφορών για την υγεία δεν αποτελεί μείωση κύριων συντάξεων στην σημερινή Ελλάδα. Όσο για τις επικουρικές, χάρη στον νόμο Κατρούγκαλου πετσοκόπηκαν έως και 40% ή 50% σε πολλές περιπτώσεις.

Εστία πανηγυρισμών και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, κάτι που δεν είναι ακριβές αφού αν οι θεσμοί θεωρήσουν ότι καθυστερεί η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που πάρει το 24% , τότε σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου, τότε πάμε για πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Θα σταθώ και στην θριαμβολογία για τον διαγωνισμό – θεός να τον κάνει – για τις τηλεοπτικές συχνότητες ο οποίος αφήνει στο δρόμο 2.000 οικογένειες και «προάγει» την πολυφωνία αφού από 8 πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια πάμε στα 4. Όσο για την οικονομική πτυχή της διαδικασία, η κυβέρνηση έχει σπεύσει να ανακοινώσει που θα πάνε τα 246εκ€ – όταν τα εισπράξει – χωρίς να έχει πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς.

Κι επειδή όταν αξιολογείς ένα έργο, πρέπει να το κάνεις και με βάση όσα έχεις εξαγγείλει θυμίζω ότι στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ 2015 ανήκαν η αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία, η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, σχέδιο για την μείωση των τιμών και το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις που τώρα αναμένεται. Παράλληλα στη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός είχε πει ότι του χρόνου τέτοια εποχή (δηλαδή Σεπτέμβριος 2016) θα ανακούφιζε τους συνταξιούχους…. 

Facebook Comments