Στον… πολιτικό τυφώνα των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την υπόθεση του επιχειρηματία Καλογρίτσα, η οποία έρχεται για να καταπιεί σαν μαύρη τρύπα τους όποιους ισχυρισμούς για το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Κουμουνδούρου, ταλανίζονται το Μέγαρο Μαξίμου και η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο αρμόδιος για τις τηλεοπτικές άδειες, υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, διάγουν ημέρες επαφών επί αμερικανικού εδάφους, στην Αθήνα οι βόμβες στην αυλή της κυβέρνησης που καταβαραθρώνουν το κορυφαίο αφήγημα της Ηρώδου Αττικού για «διαφάνεια» σκάνε η μία μετά την άλλη, με το όλο σκηνικό να παραπέμπει ευθέως στις… τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη της Κουμουνδούρου ορθώνουν τη φωνή τους, ζητώντας φως στα γκρίζα σημεία στο «πόθεν έσχες» του φίλα προσκείμενου στην κυβέρνηση υπερθεματιστή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, μιλούν ευθέως για μεγάλο σκάνδαλο.

Η πολιτική και επικοινωνιακή χοάνη για τη συγκυβέρνηση της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου επάνω στο ζήτημα του διαγωνισμού-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες απέκτησε εμφατικά χαρακτηριστικά νωρίς χθες το πρωί. Ο υπουργός των Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ήρθε για να παραδεχτεί πως όσοι ανακήρυξαν ως υπερθεματιστή τον επιχειρηματία Καλογρίτσα έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες, εάν τελικά αποδειχθεί προβληματικό το «πόθεν έσχες» του, τοποθετώντας, με τον τρόπο αυτό, στο κάδρο το γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, καθώς και τα μέλη της επιτροπής που διενήργησαν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ακριβής αναφορά του κ. Κουρουμπλή (Βήμα Fm) είχε ως εξής:

-Να μας καταθέσει ο κ. Στουρνάρας όλα τα στοιχεία. Τι έχει γίνει με την Tράπεζα Αττικής, όλα αυτά τα χρόνια. Το απαιτούμε, ναι, το απαιτώ εγώ και με δημόσια τοποθέτηση. Ο κύριος αυτός, λοιπόν, ο οποίος αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι, θα πληρώσει τρία εκατομμύρια που έχουν δοθεί ήδη και την πρώτη δόση και θα φύγει από το παιχνίδι, τέτοιες διασφαλίσεις έκανε αυτή η κυβέρνηση.

-Ερώτηση: Αυτός και αυτοί, που τον ανακήρυξαν υπερθεματιστή, έχουν ευθύνη;

-Απάντηση: Βεβαίως, αν αποδειχθούν στοιχεία, βεβαίως έχουν ευθύνη. Και ποινικές και πολιτικές.

Οι δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν έντονη αμηχανία και εκνευρισμό στο κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο αχός της τοποθέτησης του Παναγιώτη Κουρουμπλή, η πλέον αιχμηρή και κάθετη σε σύγκριση με προηγούμενες τοποθετήσεις συντρόφων του για την… καυτή πατάτα Καλογρίτσα, έφτασε κατά τα φαινόμενα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τον κορυφαίο υπουργό της συγκυβέρνησης να υποχρεώνεται σε άτακτη αναδίπλωση, με… διαφορά ώρας.

Η διευκρινιστική δήλωση Κουρουμπλή, πάντως, δεν στάθηκε ικανή να λειτουργήσει ως έστω υποτυπώδες ανάχωμα στο σάλο τον οποίο προκάλεσε η συνέντευξή του. Προσπαθώντας να μετατρέψει το… μαύρο σε άσπρο και έχοντας μιλήσει για «ποινικές και πολιτικές ευθύνες» εκείνων που ανακήρυξαν τον κ. Καλογρίτσα υπερθεματιστή (εάν αποδειχθεί προβληματικό το «πόθεν έσχες» του), ο υπουργός Εσωτερικών θέλησε να… παίξει με τις λέξεις για την… αποκατάσταση της πραγματικότητας, όπως βάφτισε τη διευκρινιστική τοποθέτησή του.

«Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες», υποστήριξε. Ωστόσο, όσο κι αν προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της δημόσιας δήλωσής του, διά των ερτζιανών, διαψεύδει τον υπουργό Εσωτερικών και δη κατηγορηματικά.

Facebook Comments