Άμεση επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών ζητά το ΙΚΑ για να «καλύψει» μέρος του ελλείμματος των 2,099 δισ. ευρώ που θα έχει έως το τέλος του 2016, πριν δηλαδή από τη συγχώνευση σε αυτό -ως Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)- όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης.

Το αίτημα αποφάσισε να υποβάλει η διοίκηση του ΙΚΑ, μετά την απορρόφηση πάνω από το 64% της προβλεπόμενης ετήσιας χρηματοδότησης και «δεδομένης της ανάγκης κάλυψης μέρους του ελλείμματος το οποίο, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση διαμορφώθηκε σε 2,099 δισ. ευρώ», υπογραμμίζεται σε έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης που δημοσιεύει η «Ημερησία».

Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ΙΚΑ θα λάβει τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, καθώς θα πρέπει να ενισχυθούν τα, επίσης, ελλειμματικά ταμεία του ΟΑΕΕ και των Νομικών… Το ΑΚΑΓΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 149 του Ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α΄). χρηματοδοτείται από τις εισφορές αλληλεγγύης των συνταξιούχων και ενισχύει τους ελλειμματικούς κλάδους των Ταμείων για την κύρια σύνταξη με βάση κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που καθορίζει, κάθε χρόνο, το ύψος του ποσού το οποίο απαιτείται. Το ποσό αυτό για φέτος έχει καθοριστεί στα 395 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθεί, αν δεν «βγουν» οι λογαριασμοί (από τα έσοδα) για τις πληρωμές των συντάξεων.

Καταρρέει το ΙΚΑ: Εχει «τρύπα» 2,1 δισ. και σπάει τον «κουμπαρά»

Στοιχεία
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων εργαζομένων στο ΙΚΑ, με αφορμή την επιχορήγηση του ΙΚΑ από το ΑΚΑΓΕ, εκτίμησε ότι η λειτουργία του ΕΦΚΑ από την 1/1/2017 θα ξεκινήσει με τις χειρότερες, για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, προϋποθέσεις, αφού το ΙΚΑ βρίσκεται σε αυτή την οικονομική κατάσταση. «Το ΙΚΑ ζητά επιχορήγηση παρά τους πανηγυρισμούς, στις 25 Αυγούστου, ότι για πρώτη φορά μετά από τον Δεκέμβριο του 2010 δεν χρειάστηκε να δανειστεί για να πληρώσει τις συντάξεις, καθώς τα έσοδά του ήταν αυξημένα στο 7μηνο κατά 241,20 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 4%», ανακοίνωσε, καλώντας τη διοίκηση του Ταμείου και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

•  Να δημοσιοποιήσουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ και των ταμείων που θα συγχωνευτούν στον ΕΦΚΑ και

•  Να λάβουν μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης των εισφορών αντιμετωπίζοντας την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή.

Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ το 2015 ήταν 682,5 εκατ. ευρώ και φέτος αυξήθηκε στα 2,099 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές που έχουν γίνει, από τη νέα κυβέρνηση, σε συντάξεις – μερίσματα και εφάπαξ φθάνουν, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τις ένδεκα, συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων περικοπών μέσω της αύξησης των εισφορών ασθενείας.

Μηνιαίες εισφορές 2.232,97 ευρώ για μισθό 5.860,80 ευρώ

Τα 5.860,80 ευρώ (από 5.543,55 ευρώ, φέτος) θα είναι το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών από την 1/1/2017, δηλαδή θα παρακρατούνται, με βάση τα ποσοστά των ασφαλίστρων που θα ισχύουν στον ΕΦΚΑ, συνολικά 2.232,97 ευρώ από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη (1.172,16 για σύνταξη, 416,12 ευρώ για ασθένεια, 410,26 ευρώ για επικουρική και 234,43 ευρώ για εφάπαξ). Το ανώτατο όριο που ισχύει και για ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου, με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο ο οποίος το καθορίζει στο δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586,08 ευρώ). Το ανώτατο όριο θα ισχύει και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής όσον αφορά, όμως, μόνο στην εισφορά ασφαλισμένου (ο εργοδότης θα αποδίδει ό,τι εισφορά αναλογεί στον μισθό του υπαλλήλου του).

Facebook Comments