To roadshow των ελληνικών εισηγμένων που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο, απέδειξε αυτό ακριβώς που τονίζουμε εδώ και καιρό: ότι αυτή που καθυστερεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα, είναι η κυβέρνηση. Όχι οι διαμάχες μεταξύ των δανειστών, όπως πολύ… βολικά δήλωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι επενδυτές δηλώνουν ξεκάθαρα την επιφυλακτικότητά τους και την στάση «wait and see» καθώς συνεχίσουν να εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα είναι υψηλοί, ενώ οι ελληνικές τράπεζες παρότι οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει ακόμα και έως 60% μέσα σε τέσσερις μήνες – και μετά το κλείσιμο της α’ αξιολόγησης και την επαναφορά του waiver τα οποία δεν έβρεξαν ούτε… ευρώ στην Ελλάδα, συνεχίζουν να αποτελούν την μεγάλη ανησυχία των διεθνών funds.

Το ζητούμενο για την επιστροφή των επενδυτών στην ελληνική αγορά, εκτός από την σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού και την χειροπιαστή ανάκαμψη της οικονομίας, είναι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης, ενώ ο απόλυτος καταλύτης για την στροφή προς τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, είναι η ένταξη στο QE – ένα σενάριο το οποίο ολοένα και απομακρύνεται – η έναρξη τη συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους και φυσικά η λύση του προβλήματος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Οι φόβοι για νέα, τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχουν αρχίσει και βγαίνουν στην επιφάνεια, με τα funds να προσπαθούν να αποκτήσουν ορατότητα σχετικά με το αν το πρόβλημα των NPLs καταλήξει ή όχι , σε λιγότερο από έναν χρόνο από τώρα, στην ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων από τις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι οι τράπεζες οδεύουν προς ένα θετικό 2016 από άποψη  κερδοφορίας, τόσο οι αναλυτές όσο και οι επενδυτικές τράπεζες διστάζουν να βγάλουν το σήμα της επιφυλακτικότητα πάνω από την στάση τους. Θεωρούν πως οι φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των NPLs και NPEs είναι δύσκολα επιτεύξιμοι, αν δεν υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας, γιατί αντίθετα, αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας “γενιάς” προβληματικών δανείων, χτυπώντας τα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών.

Τα επίπεδα εμπιστοσύνης βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που οι ξένοι παίκτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω ανάληψη ρίσκου σε μια αγορά τόσο ρηχή και «αδιάφορη», κολλημένη σε σταθερά χαμηλούς όγκους συναλλαγών

Όπως επεσήμανε η Wood σε πρόσφατη ανάλυσή της, δεν υπάρχει κάποιος ορατός καταλύτης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα γρήγορο re-rating των τιμών των τραπεζικών μετοχών μετοχών, ενώ προειδοποίησε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (με τις συνήθεις καθυστερήσεις) είναι απίθανο να αλλάξει το κλίμα (η πρώτη αξιολόγηση δεν το έκανε), και η συμμετοχή στο QE παραμένει αβέβαιη.

Στους βασικούς κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες τοποθέτησε τόσο την πολιτική αστάθεια όσο και το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς την υψηλή αναλογία δανείων/καταθέσεων και τις πιθανές πιέσεις στα spreads.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έστειλε και η Goldman Sachs σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι γύρω από τις ελληνικές τράπεζες εντοπίζονται στο θέμα της χρηματοδότησης, στην επιδείνωση των μακροοικονομικών και των πολιτικών εξελίξεων και στην πορεία των NPLs πορεία της αναδιάρθρωσης.

Η Ελλάδα έχει βγει εδώ και καιρό από το ραντάρ των επενδυτών, ακριβώς γιατί το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει εχθρικό, και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα τόσο στα τραπεζικά roadshow της HSBC και της KBW που προηγήθηκαν, όσο και σε αυτό της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. 

Άλλωστε ούτε καν η κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά υπόψη το event στη Βρετανική πρωτεύουσα, αφού την εκπροσώπησαν μόνο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης και ο Γ.Σ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Παράλληλα πολλές εισηγμένες δεν κατάφεραν να… πετάξουν Λονδίνο αφού δεν μπόρεσαν να κλείσουν ραντεβού με επενδυτές, ενώ η πλειονότητα των funds είναι μικρού βεληνεκούς.

Κατά τα άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι το 2017 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές…

Facebook Comments