Συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν, διάρκειας δύο ωρών είχαν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν, με την ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού να περιλαμβάνει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, το θέμα των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών και το Κυπριακό.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο των εργασιών της 71ης Γενικής Συνέλευσης των ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «καλό και θετικό κλίμα» όπου υπήρχε η κοινή επιβεβαίωση ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά χρήσιμο όλα τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα να λυθούν μέσα από τον διάλογο και την συνεννόηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόσφατο πραξικόπημα λέγοντας: «Xαίρομαι που σας βλέπω καλά. Ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία. Πήραμε μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της αλληλεγγύης της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τουρκικό λαό και την εκλεγμένη του κυβέρνηση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τον Έλληνα πρωθυπουργό τονίζει πως «το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν και δεν θα είναι προσβλητέα νομικά».

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι «δεν υπήρξε δυσαρέσκεια από τον Ερντογάν», με τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στην απόρριψη αίτησης ασύλου τριών εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών την Πέμπτη, και να υπογραμμίζει ότι «οι εμπλεκόμενοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα».

Σχετικά με το προσφυγικό, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι «η συμφωνία αυτή εξαρτάται και από την σχέση των δυο πλευρών. «Να τα λύνουμε όλα με τον διάλογο» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η ελληνική πλευρά επισήμανε την προσπάθεια που καταβάλει η Τουρκία στην πίεση των προσφυγικών ροών, ωστόσο οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν από όλες τις μεριές για να σταθεροποιηθεί η συμφωνία. Σύμφωνα με τις πηγές, η Ελλάδα υποστηρίζει το ζήτημα της βίζας υπό την προϋπόθεση των κριτηρίων που τέθηκαν από την Ε.Ε, αλλά και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας πάλι υπό την τήρηση του οδικού χάρτη.

Εκφράστηκε η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε διάφορους τομείς με έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης- Θεσσαλονίκης και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων επαναλαμβλέγοντας ότι πάγια ελληνική θέση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το νησί. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι μια διαδικασία που σημειώνει πρόοδο αλλά υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου.
Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν απάντησε στην τοποθέτηση Τσίπρα, αλλά σημείωσε πως «πρέπει να συνεχίσουμε την συνεργασία και να υπάρξουν στενότερες συνομιλίες για τα θέματα που είναι ανοικτά».

Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, το βασικό διακύβευμα για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η ανάγκη να υποστηριχθεί σε κάποια ζητήματα που θέτει η Τουρκία στην Ε.Ε.

Σήμερα Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ρουχανί και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το μοναδικό ελληνοαμερικανικό λύκειο στις ΗΠΑ, το σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια ενώ μετά θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Στις 6:30 μ.μ ώρα Νέας Υόρκης θα συναντηθείη με τον Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ αμέσως μετά θα προσφωνήσει την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της πενθήμερης επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη με δείπνο που παραθέτουν στο Χάρβαρντ Κλαμπ οι εκπρόσωποι των ελληνοαμερικανικών επαγγελματικών ενώσεων.

Facebook Comments