Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης διολίσθησε το Σεπτέμβριο σε χαμηλό 20 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 52,6 μονάδες, χαμηλό 20 μηνών, από 52,9 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία τηςMarkit.

Την ίδια στιγμή η μέση μέτρηση του δείκτη για το γ΄ τρίμηνο στις 52,9 μονάδες είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη μέτρηση του β΄ τριμήνου στις 53,1 μονάδες, ένδειξη ότι η οικονομία χάνει την ορμή της, όπως ανακοίνωσε η Markit.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε σε χαμηλό 21 μηνών στις 52,1 μονάδες από 52,8  μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο μεταποιητικός PMI σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών στις 52,6 μονάδες από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο.

“Η οικονομία της Ευρωζώνης έκλεισε με απογοητευτικό τρόπο το γ΄ τρίμηνο, με το ρυθμό επέκτασης να επιβραδύνει σε χαμηλό 20 μηνών το Σεπτέμβριο”, σχολίασε ο Rob Dobson, οικονομολόγος της Markit. “Αν και η βασική εικόνα παραμένει για αδύναμη ανάπτυξη κοντά στο 0,3% συνολικά στο τρίμηνο, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν μπορεί να αναπτύξει ορμή. Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία νέων θέσεων να εξασθενεί, με την απασχόληση να αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο”, αναφέρει.


 

Facebook Comments