Δεν είναι μόνο οι ιταλικές, οι πορτογαλικές και οι γερμανικές αντιμέτωπες με σημαντικά προβλήματα που κινδυνεύουν να γονατίζουν ακόμα και τους κολοσσούς του κλάδου, ενισχύοντας τους φόβους ότι μία νέα τραπεζική κρίση έχει ξεσπάσει στην ευρωζώνη. Στο κάδρο μπαίνουν πλέον και οι ισπανικές τράπεζες οι οποίες βλέπουν τις μετοχές τους να βουλιάζουν και την κερδοφορία τους να παραπαίει, φέρνοντας νέους φόβους στις αγορές και μνήμες από το bailout του 2012.

Σήμερα οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών πρωταγωνιστούν της πτώσης στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, σημειώνοντας ένα ισχυρό sell-off με τις Caixabank, Banco Sabadell, Bankinter, Banco Popular και Banco Santader να υποχωρούν πάνω από 3%.

 

  Ημερήσια Πτώση από τις
  πτώση  αρχές του έτους
Caixabank  -3.67%  -28.59% 
Banco Popular  -3.29%  -57.47% 
B. Sabadell  -3.21%  -27.09% 
Bankinter  -3.19%  -2.95% 
Santander  -3.01%  -12.91% 
Bankia  -2.73%  -33.61% 
BBVA  -1.77%  -17.74% 

 

H Caixabank ανακοίνωσε σήμερα αύξηση κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της πορτογαλικής Banco BPI. Η ισπανική τράπεζα πούλησε 585 εκατ. μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 9,9% του κεφαλαίου, για να συγκεντρώσει 1,322 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

Αξίζει αν σημειώσουμε πως η κερδοφορία των ισπανικών τραπεζών σημείωσε βουτιά σχεδόν 30% στο πρώτο εξάμηνο του έτους ενώ οι μετοχές τους έχουν δει το 50% της αξίας τους να μειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια και από τις αρχές του 2016 η πτώση αγγίζει το 30%.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει χτυπήσει και αυτή την χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, και σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν πτώση των NPLs κάτω από τα επίπεδα του Ιουνίου του 2012 όπου και έγινε το bailout των ισπανικών τραπεζών, αυτή η μικρή βελτίωση δεν αρκεί για οδηγήσει σε επιστροφή της ανάπτυξης της πίστωσης, τουλάχιστον όχι πριν το 2018.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών δεν είναι τα κόκκινα δάνεια, αλλά η κερδοφορία

Ο Santiago López, τραπεζικός αναλυτής στην Exane BNP Paribas, προειδοποίησε σε report του ότι οι ισπανικές τράπεζες αρχίζουν και επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες. Υπογράμμισε συγκεκριμένα το 0% των καταναλωτικών δανείων και την επιστροφή των στεγαστικών δανείων με δείκτη Loan to Value (δάνεια προς αξία ακινήτων) που υπερβαίνει το 80% καθώς υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι “η συνήθεια και o εθισμός είναι εμφανώς δύσκολο να νικηθούν”.  

Ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει στον κλάδο σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ μεταφράζονται σε εκμηδενισμό της κερδοφορίας, όπως επισημαίνει.

Παράλληλα, στην τελευταία έκθεσή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε ότι “η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων των εγχώριων επιχειρήσεων είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα”. Το σημερινό περιβάλλον επιτοκίων, πρόσθεσε, δημιούργησε “πρόσθετες προκλήσεις για τις τράπεζες, όπως η διατήρηση της συνετής διαχείρισης στην επέκταση της πίστωσης σε ποσοστά που αντισταθμίζουν επαρκώς τον κίνδυνο που προκύπτει”.

Όπως έγινε γνωστό αυτή την εβδομάδα, ο ισπανικός κολοσσός Banco Popular σχεδιάζει την περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο 300 υποκαταστημάτων. Ο νέος CEO της τράπεζας Pedro Larena, εφαρμόζει το επιχειρηματικό σχέδιο που ανακοινώθηκε το Μάιο, όταν η τράπεζα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ για να “καθαρίσει” το χτύπημα που δέχθηκε ο ισολογισμός της από τον κλάδο του real estate. Oπως ανέφερε, οι περικοπές των θέσεων εργασίας έχουν σαν στόχο να βελτιωθεί η κερδοφορία, ωστόσο η αγορά ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός κανονιού-σοκ από την ισπανική τράπεζα.

Η μετοχή της Banco Popular έχει σημειώσει βουτιά κοντά στο 60% από την αρχή του έτους, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη IBEX 35, ενώ νωρίτερα φέτος και η Banco Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, ανακοίνωσε ότι βάζει λουκέτο σε εκατοντάδες υποκαταστήματα και ότι προχωράει σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments