Οι ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές περιμένουν ότι η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, τελικά, θα αναγκαστεί να ζητήσει κρατική διάσωση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Η τύχη της προβληματικής ιταλικής τράπεζας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Η Ρώμη επιδιώκει εδώ και μήνες την κρατική διάσωση της Monte dei Paschi, ωστόσο όχι και το «κούρεμα» των πιστωτών της, όπως επιμένουν Κομισιόν και Βερολίνο ότι θα πρέπει να γίνεται με βάση τη νέα Οδηγία που ισχύει από την αρχή του έτους.

Στα τέλη Ιουλίου η Monte dei Paschi είχε ανακοινώσει, την ίδια ημέρα που είχε αποτύχει να περάσει τις δοκιμασίες αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ και ότι θα πουλήσει «κόκκινα» δάνεια 28 δισ. ευρώ σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις ονομαστικές. Το πρόβλημα είναι πως η μετοχή της Monte dei Paschi έχει υποχωρήσει κατά 88% από την αρχή του έτους και ότι η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει στα 577 εκατ. ευρώ. «Υπάρχει σαφής κίνδυνος να μην εκτελεστεί (όπως προβλέπεται το σχέδιο)», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Κατά τον ίδιο, μια λύση θα ήταν η «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από το ιταλικό κράτος», μέσω της οποίας θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό που ενδεχομένως θα προκύψει. Χθες ο πρόεδρος της ΕΒΑ Αντρέα Ενρια, μιλώντας στη La Stampa πριν γίνει γνωστή η είδηση του Reuters, είχε πει πως «το πρόβλημα τραπεζών με “κόκκινα” δάνεια θα έπρεπε να επιλυθεί γρήγορα… αν η κρατική διάσωση μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί».

Στα τέλη Ιουνίου ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε ζητήσει να ανασταλεί η ισχύς της Οδηγίας περί υποχρεωτικού «κουρέματος», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συστημικό ρίσκο. Η ιταλική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα φοβούνται ότι στην περίπτωση που «κουρέψουν» πιστωτές, τότε θα πληγούν όχι μόνο οι υπόλοιπες ιταλικές τράπεζες αλλά και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε απορρίψει τις απόψεις του κ. Ρέντσι λέγοντας ότι δεν γίνεται να αλλάζουμε κανόνες κάθε δύο χρόνια.

Facebook Comments