Οκτώβριος δύσκολων εξετάσεων έρχεται για το οικονομικό επιτελείο αλλά και για το σύνολο της κυβέρνησης, αφού θα κριθεί μαζί με τη βιωσιμότητα του χρέους και αυτή του ελληνικού προγράμματος. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, οι καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα θέματα, όπως των διοικήσεων των τραπεζών, του Υπερταμείου και των αποκρατικοποιήσεων, μετέτρεψαν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης σε θρίλερ, που παίζεται ήδη στην παράταση που έδωσαν οι Ευρωπαίοι έως το τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία την εβδομάδα που ξεκινά αύριο για να μετρήσει τις αντοχές των φορολογουμένων. Η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξαφανίσει το πλεόνασμα εσόδων των 460 εκατ. ευρώ που καταγράφεται για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου. Τούτο αν κρίνει κανείς την πορεία του Ιουλίου όταν πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά τα δημόσια έσοδα για το συγκεκριμένο μήνα παρουσίασαν υστέρηση 350 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και οι πανηγυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών για την ομολογουμένως τεράστια αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ τον Αύγουστο από τα νησιά είχαν ως επίλογο το γεγονός ότι τα έσοδα από το βασικό έμμεσο φόρο από την αρχή του χρόνου υπολείπονται του στόχου κατά 22,7 εκατ. ευρώ, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών.

Τελευταίο δείγμα της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης είναι τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Το ΙΚΑ αντιμετωπίζει έλλειμμα 2 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές του νέου ασφαλιστικού μπορούν να περιοριστούν μόνο κατά 600 εκατ. ευρώ, αν δεν μεγαλώσει περισσότερο μέχρι και το 2020. Ο ΟΑΕΕ είναι πλέον δεδομένο ότι θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για το 2016, αφού στο τέλος Αυγούστου έχει ξεπεράσει ήδη το 90% στην ετήσια κρατική επιχορήγηση. Την ίδια ώρα το Δημόσιο προσπαθεί να καμουφλάρει την εικόνα παρουσιάζοντας στο τέλος Αυγούστου πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ έχει καθυστερήσει δαπάνες 3,2 δισ. ευρώ.

Μόνη σανίδα σωτηρίας ώστε φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι να συνεχίσουν να υπομένουν θυσίες είναι να γίνει κάτι σύντομα για την υπόθεση του χρέους ώστε η συνέχιση της λιτότητας να είναι τουλάχιστον «πολιτικά διαχειρίσιμη».

Ωστόσο, ούτε και σε αυτό το θέμα έχει αλλάξει κάτι ριζικά το ΔΝΤ -ο μεγαλύτερος «υπερθεματιστής» της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους όπως φάνηκε πρόσφατα- και ζητά «αίμα» για την υποστήριξη του σχετικού αιτήματος, καθώς και του ελληνικού αιτήματος για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018. Στο σημείωμα με το οποίο συνόδευσε την αποχώρησή της από την Ελλάδα επανέφερε όλο το πακέτο των απαιτήσεων του Ταμείου προσθέτοντας εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης και τις σκληρές αλλαγές που ζητά στα εργασιακά.

Το Ταμείο διά της εκπροσώπου του επανέφερε το θέμα των περικοπών των υφιστάμενων συντάξεων, του περιορισμού των φοροαπαλλαγών (είναι γνωστό ότι το Ταμείο πρότεινε τον Απρίλιο τη μείωση του αφορολογήτου από τις 9.505 στις 6.000 ευρώ) και, δανειζόμενο ένα παλιό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, τη φορολόγηση του πλούτου.

Facebook Comments