Αρχίζει σήμερα η 13-χρονη επιτήρηση της κυπριακής οικονομίας από την Ευρ. Επιτροπή και την ΕΚΤ, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, στην σταθεροποίηση των τραπεζών και στην θετική πορεία των δημοσίων οικονομικών. 

Τα τεχνοκρατικά κλιμάκια των δύο διεθνών πιστωτών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου,με συντονισμό από το ΔΝΤ, δεν έχουν στα χέρια τους το εργαλείο της δόσης που χρησιμοποίησαν κατά το τριετές πρόγραμμα για να προωθηθούν διάφορες αλλαγές. 

Αντί της δόσης, τα κλιμάκια θα αρκούνται σε ετοιμασία έκθεσης για το Eurogroup που θα στέλνει τα απαραίτητα μηνύματα στις διεθνείς αγορές. 

Είναι η πρώτη επιτήρηση που γίνεται μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον περασμένο Μάρτιο.  Η επιτήρηση θα συνεχιστεί μέχρι την αποπληρωμή του 75% του δανείου των περίπου €7 δις που έλαβε η Κύπρος, που εκτός απροόπτου θα διαρκέσει μέχρι το 2029. 

Πρόκειται για μία θεσμοθετημένη διαδικασία που εφαρμόζεται σε τακτή βάση για τα κράτη μέλη της ΕΕ που ήταν σε οικονομικό πρόγραμμα. 

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών δήλωσε στη StockWatch ότι επιτήρηση που θα διενεργηθεί από τους δύο θεσμούς θα έχει κυρίως χαρακτήρα αξιολόγησης και συστάσεων. 

Δεν θα υπάρξουν, τόνισε, προαπαιτούμενα η επιβολή δεσμεύσεων από πλευράς κυπριακών αρχών, αλλά, όπως σημείωσε, θα συνταχθεί μία συνολική έκθεση η οποία θα τεθεί ενώπιον του Eurogroup. 

Στα κλιμάκια θα συμμετέχουν τεχνοκράτες που πλαισιώνουν τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ καθώς και τεχνοκράτες από το Support Group που παρέχουν τεχνογνωσία σε θέματα εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο. 

Τα δημοσιονομικά, σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών, βρίσκονται εντός των στόχων, η κυπριακή οικονομία έχει ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί, το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται καταγράφοντας, όπως είπε, ικανοποιητικό ρυθμό σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Υπέδειξε ότι με βάση τις τελευταίες προβλέψεις, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας θα ανέλθει φέτος στο 2,7% 

Την ίδια ώρα, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του σε ότι αφορά της στασιμότητα που επικρατεί στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με εξαίρεση το λιμάνι Λεμεσού, αλλά και από το γεγονός ότι η τύχη του νομοσχεδίου για το κρατικό νομοσχέδιο και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, βρίσκονται στα χέρια των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον Αύγουστο του 2015. 

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει πρόσφατα στη StockWatch ότι για τα τεχνοκρατικά κλιμάκια της Κομισιόν και της ΕΚΤ αποτελεί ζήτημα η μη έγκριση μέχρι σήμερα του ν/σ για το κρατικό μισθολόγιο. 

Facebook Comments