Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως οι χώρες της Δύσης δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στη Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να θέσουν επιπρόσθετους όρους προτού εφαρμόσουν μια συμφωνία στη Συρία και πως η Ρωσία θα απαιτήσει να διεξαχθεί πολύ ενδελεχής έρευνα για το πλήγμα σε μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε βοήθεια στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στη Συρία, όπου “τρομοκράτες” εκμεταλλεύονται την εκεχειρία προκειμένου να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων.

“Το Κρεμλίνο θεωρεί πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. “Ανησυχούμε κυρίως πως… τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την εκεχειρία προκειμένου να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να ανανεώσουν το οπλοστάσιό τους, [πρόκειται για] προφανείς προετοιμασίες προκειμένου να εξαπολύσουν επιθέσεις”.

Η εκεχειρία, στην οποία είχαν καταλήξει η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν χθες τη Ρωσία για βαρβαρότητα, καθώς πολεμικά αεροσκάφη που υποστηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χαλέπι και η Μόσχα δήλωσε πως είναι σχεδόν αδύνατο να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

Ο Πεσκόφ υποστήριξε πως οι δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης δεν έχουν διαχωριστεί από τους τρομοκράτες, επαναλαμβάνοντας τις επικρίσεις της Μόσχας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους να ωθήσουν τις ένοπλες ομάδες στις οποίες ασκούν επιρροή να απαγκιστρωθούν από τους τζιχαντιστές.

“Επειδή δεν υπήρξε διαχωρισμός των μετριοπαθών από τους τρομοκράτες, οι τρομοκράτες συνεχίζουν τις καταπατήσεις τους, συνεχίζουν τις επιθέσεις… Φυσικά η μάχη κατά των τρομοκρατών συνεχίζεται, δεν πρέπει να σταματήσει”.

Ο γάλλος και ο βρετανός υπουργοί Εξωτερικών ένωσαν τις φωνές τους με τις ΗΠΑ χθες στις επικρίσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι μπορεί να ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου.

Ο Πεσκόφ είπε πως η σκληρή καταδίκη εκ μέρους της Δύσης μπορεί να εμποδίσει την επίλυση της συριακής κρίσης και να πλήξει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Η Μόσχα δεν βλέπει “απολύτως καμία προοπτική” για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για τη Συρία, πρόσθεσε.

“Δυστυχώς… το καθεστώς εκεχειρίας δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικό μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

“Ωστόσο η Μόσχα δεν χάνει τις ελπίδες της – και το σημαντικότερο, δεν χάνει την πολιτική βούληση να μην φειστεί καμίας προσπάθειας για την επίτευξη μιας στέρεης διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης στη Συρία. (Όμως) μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο”, είπε.

Facebook Comments