Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκαν αντιμέτωποι στην πρώτη καθοριστική τηλεμαχία η οποία έγινε σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίστηκε από προσωπικές επιθέσεις. Μεγάλη νικήτρια αποδείχθηκε η Χίλαρι Κλίντον με 62% με τον Ντόναλτ Τραμπ να συγκεντρώνει μόλις το 27%. Η υποψήφια πρόεδρος έδειξε ότι διαθέτει πολιτικό λόγο εν αντιθέσει με το συνυποψήφιότης ο οποίος περιορίστηκε στα γνωστά του επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Η κρισιμότητα της τηλεμαχίας είναι μεγάλη μιας και θεωρείται ότι θα επηρεάσει το 1/3 των Αμερικανών και παρακολουθείται από 100.000.000 πολίτες. 

Έκαναν διάλογο μεταξύ τους με τον Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον ως «υπουργό Κλίντον».

Η Κλίντον αναφέρθηκε στην κατάρρευση της οικονομίας οκτώ χρόνια πριν αποδίδοντας ευθύνες στον συνυποψήφιό της καθώς τον έκρινε ως έναν εκ των υπαιτίων της στεγαστικής κρίσης. Ο Τραμπ της απάντησε πως έτσι γίνεται στις επιχειρήσεις.

Η υποψήφια πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και τονίσει την επιτυχημένη θητεία του άντρα της Μπιλ Κλίντον.
Ο Τραμπ επιτίθεται στη Κλίντον. Εκείνη του απαντά ότι εκείνος πιστεύει πως η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη που δημιουργούν οι Κινέζοι με τον Τραμπ να της ανταπαντά ότι δεν είπε αυτό. 

Ο Τραμπ αποπειράθηκε να κατηγορήσει τη Κλίντον ότι πολεμάει τον ISIS σε όλη την ενήλικη ζωή της ενώ ο ISIS πρωτοεμφανίστηκε από το 2002.

Επέλεξε να επιτεθεί ξανά τη Κλίντον λέγοντάς της ότι το κάνει αυτό ήδη εδώ και 30 χρόνια και ρωτώντας τη γιατί άρχισε να το σκέφτεται τώρα. Η Κλίντον του απάντησε μειδιώντας ότι το σκέφτεται αρκετό καιρό και ανέφερε ξανά τον άντρα της σχολιάζοντας ότι έκανε καλή δουλειά και προσθέτοντας ότι το εισόδημα όλων αυξήθηκε τη δεκαετία του ’90. Ο Τραμπ εμμένοντας στην επίθεση την κατηγόρησε ότι δεν έχει σχέδιο. Εκείνη του απάντησε ότι έχει γράψει και βιβλίο γι’ αυτό.  

Ο Τραμπ είπε ότι θα δημοσιεύσει τα φορολογικά του στοιχεία μόλις η Κλίντον δώσει τα 33.000 διαγραμμένα e-mail της στη δημοσιότητα. Τότε η Κλίντον παραδέχθηκε ότι έκανε… ένα λάθος χρησιμοποιώντας προσωπικό λογαριασμό. Τονίζοντας ότι δεν είναι απλώς ένα λάθος. Ο συνυποψήφιος της επέμεινε ότι το έκανε εσκεμμένα. 

Η Χίλαρι Κλίντον μίλησε για τις φυλετικές διαφορές στις ΗΠΑ: «Καθορίζει που μένουμε, που πάμε σχολείο. Η αστυνομία μας, πρέπει να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Και όλοι πρέπει να υπηρετούν το νόμο. Πρέπει να πάρουμε τα όπλα από τα χέρια αυτών που δεν πρέπει να τα έχουν. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη με την αστυνομία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ως προς την ανάγκη επιβολής του νόμου και της τάξης: «Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι ζουν σε μια κόλαση. Πρέπει να σταματήσουμε τη βια και να φέρουμε πίσω το νόμο και την τάξη. Σχεδόν 4000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Σικάγο από τότε που ανέλαβε ο Ομπάμα. Υπάρχουν συμμορίες στους δρόμους, κυρίως παράνομοι μετανάστες, που έχουν όπλα. Η αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις φοβάται να δράσει». 

Χαρακτηριστική ήταν η αποστομωτική απάντηση της Χίλαρι Κλίντον στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν προσπάθησε να σχολιάσει την κατάσταση της υγείας της αναφέροντάς της ότι ο ίδιος επέλεξε να μιλάει με ανθρώπους και εκείνη να μείνει σπίτι: «Επέλεξα να μιλάω με ανθρώπους και εσύ να μείνεις σπίτι” είπε στην Κλίντον. Κι εκείνη σήκωσε το γάντι: “Έμεινα σπίτι γιατί προετοιμαζόμουν για το debate. Και ξέρεις κάτι; Προετοιμαζόμουν να γίνω Πρόεδρος». 

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε την καριέρα του το 1973 και τότε του έκανε μήνυση το υπουργείο Δικαιοσύνης για ρατσιστική συμπεριφορά. Και προσέθεσε: «Βασικά, του έγιναν δυο τέτοιες μηνύσεις. Και θα θυμηθώ αυτό που είπε η Μισέλ Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών: όταν πας χαμηλά, πάμε ψηλά. Και ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε ακριβώς αυτό: όταν προσπάθησες να τον ρίξεις χαμηλά, πήγε ψηλά». Προσέθεσε ο Τραμπ αρνούταν να νοικιάσει τα σπίτια του σε αφροαμερικανούς. Πριν είχε αναφέρει ότι ο συνυποψήφιός της αμφισβητούσε ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ κατάγεται από τη Χαβάη. 

Ο δημοσιογράγος Λέστερ Χολς υπενθύμισε στον Ντόναλντ Τραμπ πως επικρότησε την απόφαση Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ με τον υποψήφιο πρόεδρο να εξάπτεται υποστηρίζοντας: «Δεν στήριξα τον πόλεμο στο Ιράκ! Αυτά είναι ανοησίες των media που ξεκινούν από αυτή! Δεν στήριξα τον πόλεμο στο Ιράκ!».

Η Κλίντον υποστήριξε ότι διαθέτει σχέδιο για να νικήσει τον ISIS με αεροπορικά πλήγματα, τη στήριξη των Αραβων και των Κούρδων. “Κάνουμε πρόοδο. Ελπίζουμε ότι μέσα στο χρόνο θα διώξουμε το Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ” σημείωσε αγνοώντας τη «σχέση» Τραμπ-Πούτιν.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην περίοδο Ομπάμα υπογραμμίζοντας: «Χάσαμε τον έλεγχο σε πράγματα που έπρεπε να έχουμε τον έλεγχο. Πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί στο θέμα της κυβερνητρομοκρατίας».

Η Κλίντον σχολίασε τη «σχέση» Πούτιν-Τραμπ: «Με σόκαρε το γεγονός πως ο Ντόναλντ κάλεσε τον Πούτιν να κάνει κυβερνοεπίθεση στους Αμερικανούς». Ενώ κατέληξε ότι δεν  είναι ικανός να γίνει πρόεδρος. 

Η απάντηση του Τραμπ στην ερώτηση για την πολιτική του first act σχετικά με τα πυρηνικά όπλα ήταν: «Δεν θα έκανα σίγουρα το πρώτο χτύπημα». Επίσης, προσέθεσε ότι η Κίνα πρέπει να εισβάλει στη Βόρεια Κορέα και ότι το Ιράν έχει δύναμη πάνω στη Βόρεια Κορέα…

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κλίντον για τη συμφωνία με το Ιράν. Η Κλίντον υποστήριξε ότι όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση Ομπάμα, το Ιράν απείχε εβδομάδες από το να αποκτήσει αρκετά υλικά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Αλλά με τη δική της διπλωματία και του διαδόχου της Τζον Κέρι, το Ιράν κάθισε στο τραπέζι του διαλόγου.

Όταν ρωτήθηκε για τη δήλωσή του ότι η συνυποψήφιά του δε διαθέτει την εμφάνιση να γίνει Πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ δε δέχθηκε ότι το είπε αυτό: «Είπα πως δεν έχει το σθένος να γίνει Πρόεδρος».

Η Χίλαρι Κλίντον δεν παρέλειψε να τον χαρακτηρίσει σεξιστή και να τονίσει ότι αποκαλεί τις γυναίκες «γουρούντια».  

Στην ερώτηση για το αν θα δεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών όποιο κι αν είναι η Χίλαρι Κλίντον απάντησε πως ναι γιατί πιστεύει στη Δημοκρατία και κάλεσε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν στις 8 Νοεμβρίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε πως κι εκείνος θα στηρίξει τη Χίλαρι δίνοντας ωστόσο μια αρχικά ασαφή απάντηση.

Facebook Comments