Μόλις πριν δύο μήνες  – μην πάμε πιο μακριά – σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, «όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές, δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Όποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος». Τώρα, δύο μήνες μετά και έχοντας χάσει πλήρως τη… μπάλα ο ίδιος πετάει την απειλή των εκλογών η οποία είναι… διπλής ανάγνωσης. Ανάγνωση πρώτη (και πιο ρεαλιστική για τον ΣΥΡΙΖΑ): μπας και ρίξει το τείχος που έχουν ορθώσει οι δανειστές απέναντι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ή (ανάγνωση δεύτερη – ποτέ δεν ξέρεις μ’ αυτούς…) απλά για να χρησιμοποιήσει αυτό ακριβώς το επιχείρημα για να πάει σε εκλογές όσο και αν αυτό είναι για τους… ανόητους.

Εντωμεταξύ και επίσημα πλέον, το Βερολίνο πατάει στοπ στην όποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018, αφού, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε, ισχύει η απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup του Μαΐου και πως αν χρειαστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αυτά θα ληφθούν το νωρίτερο το 2018 και αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρίτο μνημόνιο. 

Πολύ πριν, την αλήθεια είχε αποκαλύψει και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γιάννης Δραγασάκης στα μέσα Σεπτεμβρίου και λίγες μέρες μετά τη ΔΕΘ όπου ο Τσίπρας υποσχέθηκε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2016. Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι ακόμα και να έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα η διαδικασία για το χρέος πάει πέρα από το 2018.

Το ναυάγιο με τις τηλεοπτικές άδεις και την επιχείρηση «βάζω τέλος στη διαπλοκή» και τα… νταβατζηλίκια, έχει αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα με άδεια χέρια, αποφασίζοντας έτσι να επαναφέρει το «θαύμα» της συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τους κακούς δανειστές που δεν την τηρούν. Μάλιστα από τη ΔΕΘ ξεκίνησε την εκστρατεία, κατηγορώντας τις διαφωνίες και τις διαμάχες μεταξύ ΔΤΝ και Βερολίνου ότι είναι αυτές που καθυστερούν την… ανάσταση της Ελλάδας και της οικονομίας.

Το νέο λοιπόν… νταβατζηλίκι ακούει στο όνομα «χρέος ή εκλογές» και αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι και φυσικά ακολουθεί τα γνώριμα μονοπάτια αυτής της κυβέρνησης, αυτά του λαϊκισμού, τα οποία αρνείται να χωνέψει ότι την έχουν στείλει στο αδιέξοδο σε χρόνο dt.

Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δεν θα μπορούσε να το είχε πει πιο ξεκάθαρα, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε, «ο λαϊκισμός δεν λύνει προβλήματα. Ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει πιο σκληρή λιτότητα εξαιτίας της λαϊκίστικης στάσης της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το 2015,η οποία διαμήνυε ότι δεν θέλει καθεστώς λιτότητας και ότι μπορεί να ξοδεύει όσο θέλει. Και στην πραγματικότητα η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας από ό,τι θα ήταν απαραίτητο, αν συνεχίζονταν τότε οι μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπως μάλιστα τόνισε, αυτές οι πολιτικές έστειλαν τη χώρα στην ύφεση αντί για ανάπτυξη 2,5% που είχε προβλεφθεί.

Τώρα λοιπόν με τα νέα λαϊκιστικά του παιχνίδια, και με την απειλή της ήδη χαμένης υπόθεσης του χρέους (αφού και η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως το όλο θέμα πάει για πολύ αργότερα) κινδυνεύει να στείλει και πάλι τη χώρα σε νέες περιπέτειες, άσχετα αν ο ίδιος δεν το κάνει για την ουσία αυτή καθαυτή αλλά για ψηφοθηρικούς και εσωκομματικούς λόγους, μπας και βάλει φρένο στη δημοσκοπική κατηφόρα αλλά και ανυψώσει ψυχολογικά την ισχνή πλειοψηφία αυτής της κυβέρνησης. Αρκεί να μπορέσει να γαντζωθεί όσο τον παίρνει στην καρέκλα της εξουσίας και για μία ακόμη φορά, εις βάρος της χώρας.

«Η πρώτη προδοσία είναι ανεπιδιόρθωτη. Προκαλεί, με αλυσιδωτή αντίδραση, άλλες προδοσίες…» (Μίλαν Κούντερα, «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι»).

Facebook Comments