Την κατηγορηματική του αντίθεση στο ενδεχόμενο άμεσης ελάφρυνσης του χρέους εξέφρασε άλλη μια φορά το Βερολίνο μέσω του Tύπου, απαντώντας έτσι στο σχετικό αίτημα του ΔΝΤ όπως αποτυπώθηκε στην περίληψη των παρατηρήσεων του Ταμείου που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group, που πρόκειται να εξετάσει την έως τώρα πρόοδο υλοποίησης των 15 προαπαιτουμένων που θα κλείσουν ουσιαστικά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η Γερμανία μιλά για καθυστερήσεις από πλευράς της Ελλάδας.

Σε δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» σημειώνεται πως «κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο τονίζουν ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα του περασμένου Μαΐου», ότι δηλαδή η όποια ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς και ότι το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 εάν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, η γερμανική πλευρά ρίχνει το βάρος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί η Αθήνα και όχι στην ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι αν η δεύτερη αξιολόγηση καθυστερήσει, τότε ο ρόλος του ΔΝΤ θα περιοριστεί σε αυτόν του επόπτη και το 2017. Τούτο παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο -και όχι μόνο- θέλει να ξεκαθαριστεί το τοπίο, με δεδομένο ότι το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά εδώ και ένα χρόνο χωρίς ενεργό ρόλο για το Ταμείο.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Γερμανία δεν έχει στο τραπέζι σχέδιο Β για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να πει όχι στη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους. Τούτο παρά το γεγονός ότι εν όψει το εκλογών που έρχονται σε Γερμανία και Ολλανδία θα είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί νέα δόση για την Ελλάδα χωρίς την ενεργό παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την αντίθεση του Βερολίνου σε μια άμεση λύση του χρέους επιβεβαιώνει με δεύτερο δημοσίευμα και η εφημερίδα «Die Presse», η οποία σημειώνει το αίτημα του ΔΝΤ για άμεση και γενναία ελάφρυνση του χρέους, καταλήγοντας όμως ότι η Γερμανία αντιστέκεται έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στην πολύ λεπτή φάση που βρίσκεται η αξιολόγηση για τα 15 προαπαιτούμενα, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης την Πέμπτη έχοντας ακόμη ανοιχτά θέματα που αφορούν το διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών.

Με βάση διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, το θέμα της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου έχει κλείσει. Ως μέλη του συμβουλίου φέρονται να διορίζονται οι προτεινόμενοι από τους θεσμούς κ.κ. Ζακ λε Παπ, που έχει χρηματίσει συνεργάτης της κ. Κριστίν Λαγκάρντ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και ο οποίος αναμένεται να είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου, και ο καθηγητής και πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΕΜΣ κ. Ντέιβιντ Βεγκάρα.

Oι υπόλοιπες τρεις θέσεις του συμβουλίου φαίνεται ότι αναλαμβάνουν η κ. Ολγα Χαρίτου (έχει ενταχθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού και είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ X. Παπαδόπουλου) και οι κ.κ. Γιώργος Ταβλάς (στέλεχος της ΤτΕ και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ) και Γιώργος Σταμπουλής (καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), με τους δύο τελευταίους να θεωρούνται άτομα πολύ κοντά στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κ. Χαρίτου να θεωρείται υποψηφιότητα που επιβλήθηκε από το Μαξίμου.

Facebook Comments