Την πεποίθηση ότι σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης η γερμανική κυβέρνηση θα διασώσει την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, εξέφρασε κορυφαίο στέλεχος του επενδυτικού κολοσσού Allianz Global Investors, λίγες μόνο ώρες αφότου η ίδια η Deutsche υποχρεώθηκε να διαψεύσει δημοσίευμα του περιοδικού Focus που την ήθελε να έχει ζητήσει βοήθεια από την Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν με πείθουν αυτά που ακούω από τη Γερμανία σχετικά με το ότι η Γερμανία δεν θέλει εν τέλει να επέμβει σε περίπτωση που η Deutsche Bank είχε πραγματικά πρόβλημα», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής επενδύσεων της Allianz, Αντρέας Ούτερμαν. «Είναι πολύ σημαντική για τη γερμανική οικονομία», προσέθεσε.

Το «Focus» μετέδωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Deutsche έχει ζητήσει επέμβαση του Βερολίνου για να αντιμετωπίσει την αποζημίωση-μαμούθ 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητά το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, για φερόμενες παρανομίες στην πώληση διάφορων επενδυτικών προϊόντων.

Παρά τη διάψευση από την πλευρά της τράπεζας ότι έχει ζητήσει βοήθεια, το επίμαχο δημοσίευμα προκάλεσε μαζικές πωλήσεις στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης τη Δευτέρα, οδηγώντας η μετοχή της Deutsche σε απώλειες άνω του 7% και στο χαμηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του 1980.

Η γερμανική καγκελαρία επίσης έσπευσε να διαψεύσει ότι εξετάζει παρέμβαση υπέρ της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, με τον εκπρόσωπο της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, να σημειώνει ότι δεν υπάρχει λόγος για φιλολογία γύρω από κρατική βοήθεια για την Deutsche.

Τυχόν παροχή κρατικής βοήθειας θα ήταν άλλωστε πολύ δύσκολη πολιτικά για την κ. Μέρκελ, ένα χρόνο πριν τις γενικές εκλογές του 2017 αλλά και με δεδομένα τα «κουρέματα» μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών που έχει υποστηρίξει η Γερμανία για την εξυγίανση νοτιευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι νέοι φόβοι για το μέλλον της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας έρχονται εν μέσω χρόνιων ανησυχιών πως η Deutsche αντιμετωπίζει κενό κεφαλαιακής επάρκειας, φόβοι που έχουν συρρικνώσει την χρηματιστηριακή αξία της κατά 55% μέσα στο τελευταίο έτος.

Η διοίκηση της τράπεζας, που άλλαξε ριζικά πέρυσι, έχει αρχίσει μία πολυετή προσπάθεια αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, που όμως θα αργήσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, το κεφαλαιακό κενό θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – που θα πλήξει τους ήδη ζημιωμένους νυν μετόχους – είτε με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Facebook Comments