Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα τα οποία έχουν αντίκτυπο και στην Κούβα, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των προμηθειών πετρελαίου. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της χώρας Ραούλ Κάστρο απευθυνόμενος στους Κουβανέζους προσπάθησε να τους προετοιμάσει για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και να εξοικονομήσει ενέργεια. Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η είδηση πριν από μερικούς μήνες ότι η αυστραλέζικη εταιρεία MEO ανακάλυψε μεγάλα αποθέματα πετρελαίου στην επαρχία Σάντα Κλάρα της Κούβας. Γίνεται λόγος για 8,2 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο ο αναπληρωτής πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Ρομπέρτο Σουάρεζ Σοτολόνγκο δήλωσε στον Τύπο πως πρόκειται για «λάθος ερμηνεία».

Η Κούβα λοιπόν θα πρέπει καταρχάς να δει πως μπορεί να καλύψει τις πετρελαϊκές ανάγκες της. Η χώρα χρειάζεται ημερησίως 45.000 βαρέλια πετρελαίου και τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Οι ποσότητες αυτές καλύπτουν μόνο το 48% των ενεργειακών αναγκών. Το υπόλοιπο θα πρέπει να εισαχθεί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα το Καράκας προμηθεύει την Κούβα με μόλις 53.500 βαρέλια αργό πετρέλαιο την ημέρα. 40% λιγότερο από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μέχρι πρόσφατα η Κούβα χρησιμοποιούσε ένα μέρος από το πετρέλαιο που αγόραζε από την Βενεζουέλα και το υπόλοιπο το μεταπωλούσε. Στην Κούβα το πετρέλαιο που η ίδια η χώρα διαθέτει βρίσκεται ανάμεσα σε μια ζώνη μεταξύ Χαβάνας και Βαραντέρο, όπου γίνεται συστηματική εξόρυξη πετρελαίου εδώ και 40 χρόνια.

Στόχος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Παράλληλα οι ενεργειακές ανάγκες της Κούβας αυξάνονται λόγω του μεγαλύτερου αριθμού τουριστών στη χώρα αλλά και των επενδύσεων ενώ αυξάνεται και η ιδιωτική κατανάλωση από τα νοικοκυριά. Η αλλαγή του κλίματος παίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο μια και η ζέστη έχει αυξηθεί και χρειάζονται περισσότερα κλιματιστικά.

Η Κούβα αναζητά νέους ενεργειακούς πόρους. Εκτός από την εξόρυξη περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου στόχος είναι και οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο έστειλε επιστολή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να του ζητήσει βοήθεια. Αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να ήταν η διαρκής προμήθεια της Κούβας με πετρέλαιο. Μέχρι σήμερα οι εξαγωγές πετρελαίου στην Κούβα από την Μόσχα είναι ασήμαντες. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 η Ρωσία έστειλε στην Κούβα μόλις 1.400 τόνους πετρελαίου αξίας 250.000 δολαρίων.

Η είδηση πάντως δεν επιβεβαιώθηκε. Η Κούβα από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει τον δρόμο της αναζήτησης πετρελαίου.

Facebook Comments