Το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκατομμύρια φορολογούμενοι, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους που σχετίζονται με την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Ο τρέχων μήνας θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες καταλυτικός για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά περί τα 4,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο στόχος που έχει τεθεί δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί, καθώς τα εξαντλημένα νοικοκυριά από απόψεως φοροδοτικής ικανότητας, ενδεχομένως να μην καταφέρουν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν, κάτι που διαπιστώθηκε τον περασμένο Ιούλιο όπου αρκετοί δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Πάντως, δεν είναι μόνο οι ανωτέρω φόροι που θα δοκιμάσουν τις αντοχές των πολιτών. Εκτός από τις μηνιαίες δόσεις που πρέπει να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ, από τον Οκτώβριο αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ περιορισμένες αλλαγές αναμένονται και στα τέλη κυκλοφορίας.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα ελαφρυνθούν και κάποιοι θα πληρώσουν υψηλότερα τέλη. Η κορύφωση όμως θα γίνει από τον Ιανουάριο, καθώς θα αυξηθούν τα καύσιμα, ο καφές και τα τσιγάρα. Ειδικότερα:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από τις 15 Οκτωβρίου, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο.

• Τέλη κυκλοφορίας 2017: Σχεδιάζονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας με στόχο τα έσοδα να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μείωση των τελών για τα παλαιά αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού και αύξηση για τα Ι.Χ. που πρωτοκυκλοφόρησαν από το 2007 και μετά.

•Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από 0,67 σε 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,43 ευρώ το λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο.

•Τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα λοιπά προϊόντα καπνού.  Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στον ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

•Καφές: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.  Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

• Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.

Facebook Comments