Έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα κυβερνητικής διαδρομής του έλληνα πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί η γερμανική δημόσια τηλεόραση. Σε ρεπορτάζ του 24ωρου ενημερωτικού καναλιούTagesschau24, που υπάγεται στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του εκλογικού σώματος.

«Οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει οι Έλληνες στη νέα, αριστερή τους κυβέρνηση ήταν μεγάλες. Τέλος στα παλιά μεγάλα κόμματα που είχαν διαβρωθεί από νεποτισμό, ήταν η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως πολλές υποσχέσεις αθετήθηκαν. Οι εφοπλιστές επρόκειτο να πληρώσουν σημαντικούς φόρους, όμως ακόμη δεν αγγίζονται. Συγγενείς και φίλοι κομματικών στελεχών εξασφαλίζουν αξιώματα και έργα. Παράλληλα διαρκείς νέοι κύκλοι λιτότητας πλήττουν ακριβώς αυτά τα φτωχά κοινωνικά στρώματα που ήλπιζαν σε μια αλλαγή πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει η γερμανική τηλεόραση.

Στο ρεπορτάζ εκφράζονται ακόμη αμφιβολίες για τη διαφάνεια της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Προβάλλονται πλάνα από παλαιότερες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες δεσμευόταν μεταξύ άλλων για πάταξη της διαφθοράς. Όπως σχολιάζει η γερμανίδα δημοσιογράφος, με αυτά τα λόγια «πριν από 18 μήνες ενθουσίασε τους ανθρώπους. Στο μεταξύ πολλοί τον θεωρούν ψεύτη». Το ρεπορτάζ παρομοιάζει δηκτικά τον έλληνα πρωθυπουργό με τον Πινόκιο, προβάλλοντας τον Αλέξη Τσίπρα με μύτη που μεγαλώνει.

Όπως επισημαίνει κλείνοντας η γερμανίδα δημοσιογράφος, «αν η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίσει αυτήν την πορεία, ενδέχεται οι Έλληνες προσεχώς να μην την απορρίψουν απλά ως αφελή ή άπειρη, αλλά είναι πιθανό να περάσει στην ιστορία ως εξίσου κακή και διεφθαρμένη όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ένας Έλληνας πραγματοποιεί το «γερμανικό όνειρο»

Στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε για την περίπτωση ενός Έλληνα που γεννήθηκε στη Γερμανία, επέστρεψε στα πρώτα χρόνια της εφηβείας του στην Ελλάδα, όπου πήγε σχολείο και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη με στόχο να γίνει δάσκαλος, για να βρεθεί όμως το 2013 και πάλι στη Γερμανία εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης και της ανεργίας στην πατρίδα του. Ο 30χρονος σήμερα Βασίλειος Ιωαννίδης εργάζεται πλέον ως διευθυντής καταστήματος αθλητικών παπουτσιών στο Μπέμπλιγκεν, μία πόλη περίπου 50.000 κατοίκων σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Στουτγκάρδη. Μετά από μερικούς μήνες αναζήτησης ο Βασίλειος Ιωαννίδης βρήκε τελικά τη δουλειά που ήθελε και είναι πλέον διευθυντής, σημειώνει ο αρθρογράφος, σχολιάζοντας ότι τελικά «πραγματοποίησε το ‘γερμανικό του όνειρο».

«Αν έχεις δυνατότητες σου δίνονται ευκαιρίες εδώ», λέει ο Βασίλης Ιωαννίδης και αναρωτιέται «γιατί δεν είναι εφικτό αυτό στην Ελλάδα; Γιατί υπάρχει τόση οικογενειοκρατία; Γιατί δεν αλλάζει τίποτα ούτε ο Αλέξης Τσίπρας. Γιατί δεν εισπράττει φόρους από τους πλούσιους;». Όπως εξομολογείται στην SZ, «ο Τσίπρας ήταν η τελευταία μας ελπίδα (…), ακόμη και για άτομα, όπως εγώ, που μάλλον προτιμούν τον καπιταλισμό».

Μια «ασυνήθιστη σχολική χρονιά» στην Ελλάδα

Ανταπόκριση της Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου μιλά για τα χιλιάδες προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτό το διάστημα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας επισκέπτεται ένα δημοτικό σχολείο στην Αθήνα. Η διευθύντρια, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, λέει ότι «η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ασυνήθιστη» και εξηγεί ότι στο σχολείο της έχουν εγγραφεί ήδη 30 προσφυγόπουλα. Όπως γράφει η εφημερίδα, «περίπου το 40% των 60.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται καθηλωμένοι στην Ελλάδα είναι παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά αναγκάστηκαν, εξαιτίας της φυγής από την πατρίδα τους και της παραμονής τους σε προσφυγικούς καταυλισμούς, να μείνουν κατά μέσο όρο ενάμιση χρόνο χωρίς σχολική εκπαίδευση, αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για δημιουργία ειδικών τάξεων με στόχο τη σταδιακή κατανομή περίπου 2.000 προσφυγόπουλων και κατ εκτίμηση 22.000 παιδιών μεταναστών σε ελληνικά σχολεία.Ωστόσο, όπως τονίζει η TAZ, υπάρχουν εμπόδια. «Γονείς διαμαρτύρονται για τα προσφυγόπουλα», γράφει το δημοσίευμα αναφέροντας το πρόσφατο παράδειγμα ενός σχολείο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου οι γονείς των ελλήνων μαθητών κήρυξαν ανεπιθύμητα τα παιδιά προσφύγων. «Μία θλιβερή συμπεριφορά των γονέων», δήλωσε στην TAZ κουνώντας το κεφάλι της η διευθύντρια του δημοτικού στην Αθήνα.

Facebook Comments