Η αύξηση της αβεβαιότητας γύρω από το ιταλικό δημοψήφισμα και τις επιπτώσεις που θα έχει, αναμένεται να αναταράξει τις αγορές το επόμενο διάστημα και έως τις 4ης Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει η Citi σε νέο της note, ενώ σε περίπτωση που το αίτημα του Renzi απορριφθεί και επικρατήσει το “Όχι”, τότε το κλίμα θα επιδεινωθεί σημαντικά.

Όπως τονίζει, η απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα προκαλέσει πολλές εβδομάδες πολιτικής αναταραχής και θα ενισχύσει τις ανησυχίες για άμεσες πρόωρες εκλογές, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει μία πλήρης πολιτική κρίση μεταξύ της Ρώμης και της Ευρώπης.

Το “Όχι” στο δημοψήφισμα θα μεταφραστεί ωστόσο ως ένα τεράστιο χτύπημα στην μεταρρυθμιστική πορεία της Ιταλίας. Αυτό, σε συνδυασμό με την στασιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης, τα συνεχιζόμενα σοβαρά προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, και τις  δημοσιονομικές ανησυχίες θα προκαλέσουν τις αρνητικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων. Η DBRS έχει θέσει το rating τηςΙταλίας ( A) “υπό αξιολόγηση με αρνητικές επιπτώσεις” από τις αρχές Αυγούστου, λόγω της ιταλικής τραπεζικής κρίσης αλλά και της αβεβαιότητας γύρω από το δημοψήφισμα.

Σε περίπτωση υποβάθμισης από την DBRS, το κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών από την κεντρική τράπεζα θα εκτοξευτεί, προσθέτοντας νέο “βάρος” στα ήδη τεράστια προβλήματα του κλάδου, και αυτό θα προκαλέσει ένα νέο κύμα αναταραχής στις αγορές.

Όπως προειδοποιεί η Citi, το ιταλικό δημοψήφισμα αυτού του φθινοπώρου αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη, πολύ μεγαλύτερο του Brexit. Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει η αμερικάνικη τράπεζα, αν το δημοψήφισμα αποτύχει, η κυβέρνηση Renzi κινδυνεύει να πέσει, και η Ιταλία να επιστρέψει στο είδος της πολιτικής αναρχίας που ακολούθησε την αποπομπή Silvio Berlusconi.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments