Τρία λεπτά βίντεο η τηλεφωνική συνέντευξη Παππά στo κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1, συνεχές ηχητικό, με φόντο το πορτρέτο του και αμοντάριστες τις παύσεις: Να αργεί να συντάξει τις λέξεις ο άγιος Επικρατείας, καθώς στο νου του σχηματοποιείται ακόμα μία απειλή κατά των εχθρών του ποιμνίου. Ο Νίκος νιώθει πλέον Γιαχβέ. Και στην Αγία Παρασκευή είναι τόσο δούλοι του Κυρίου τους, που εκπέμπουν προπαγάνδα στην πιο πούρα μορφή της, ως ακατέργαστο ολοκληρωτισμό.

Αυτά είναι σημάδια καθεστώτος που τρίζει. Αν δεν τραβήξει κάποιον άσο από το μανίκι, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να την έχει πολύ άσχημα. Πρώτη φορά τόσο πολύ με την πλάτη στον τοίχο. Βεβαίως, είναι ικανοί για τα πάντα. Μεταξύ τους λένε πως υπάρχει σχέδιο, ότι το σύστημα πέφτει στην παγίδα, ότι τα κανάλια για τα «βοσκοτόπια» θα πληρώσουν μέχρι αποζημιώσεις. Βασικά, πρώτη φορά αισθάνονται ότι το τέλος ίσως και να πλησιάζει. Αυτό τους κλονίζει διπλά.

Οι κόφτες έρχονται τον Απρίλιο – είμαστε ελλειμματικοί σχεδόν παντού. Θα μειώσουν κι άλλο μισθούς και συντάξεις; Δεν προλαβαίνουν με τίποτα να πάρουν μικρότερα πλεονάσματα ως αποτέλεσμα μιας ρύθμισης του χρέους – Γάλλοι και Γερμανοί θα κινηθούν μόνο μετά τις εκλογές τους. Αλλά και κάποια διευθέτηση να γινει, το 2018 η διορία εκπνέει: Αν και το τρίτο μνημόνιο δεν έχει λειτουργήσει, επανέρχεται το θέμα της εξόδου. Η προοπτική είναι θεοσκότεινη.

Ως τότε, έχουν καταφέρει να τους βαράνε όλοι από παντού. Έλεγαν πως είχαν εναντίον τους MEGA και ΣΚΑΪ. Τώρα καταλαβαίνουν τί θα πει πόλεμος, με απέναντι τον ΑΝΤ1 και κυρίως τον ALPHA. Εννοείται, πως πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ εύχονται το ΣτΕ να αποφασίσει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Να καταπέσει συνολικά ο διαγωνισμός. Κι ας αποκαθηλωθεί ο σύντροφος Παππάς. Ο Αλέξης, άλλωστε, είναι εξοικειωμένος με τις θυσίες στο βωμό της εξουσίας.

Από την άλλη, μέχρι τον Μάρτιο προλαβαίνουν να κάνουν εκλογές με λίστα. Εδώ που τα λέμε, για το Μαξίμου αυτό ίσως και να αποτελεί μονόδρομο. Ενώ ο Κυριάκος θέλει σταυρό ελπίζοντας σε μια νέα, δική του ΝΔ, Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να κατεβάσει νέους υποψηφίους. Κανείς δεν θέλει να πολιτευθεί μαζί του. Και ποιος συριζαίος θα πάει περιοδεία, αλήθεια; Στο τέλος, οι σύντροφοι θα ξεσκίσουν ο ένας τις σάρκες του άλλου για μια χούφτα έδρανα.

Στο μεταξύ, καπνογόνο στο πλάνο μπορεί να ρίξει ένας ανασχηματισμός. Για τους αμετανόητους Τσιπρικούς, ο Αλέξης θα αναθέσει τότε χαρτοφυλάκια σε εκείνους που πραγματικά θα εφαρμόσουν όσα ψηφίστηκαν, οι ξένοι θα βάλουν πλάτη και το πράγμα θα γυρίσει. Για τους ρεαλιστές, ο πρωθυπουργός κοντεύει να μείνει χωρίς κόμμα. Είναι αμφίβολο, κατά πόσο διαθέτει εφεδρείες. Εξ ου και το «άνοιγμα» που προγραμματίζεται για το συνέδριο και φτάνει μέχρι τον σοσιαλιστικό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, στην κρατική τηλεόραση πρέπει να μάθουν να κάνουν προπαγάνδα της προκοπής. Έστω για καθαρά αισθητικούς λόγους. Ούτε στα «βοθροκάναλα της διαπλοκής» δεν φτάσαμε σε τέτοιο σημείο: Στα καλά του καθουμένου, Δευτέρα βράδυ, διάγγελμα του υπουργού. Αν και δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι. Κυβέρνηση και ενημερωτικό τμήμα της ΕΡΤ έχουν πρόβλημα κοινό. Λείπουν ικανοί άνθρωποι, με αξιοπρέπεια που να μπαίνει πάνω από την καρέκλα.

Facebook Comments