Η Ευρώπη χρειάζεται το συνδυασμό της εξειδίκευσης του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, απορρίπτοντας υποδείξεις ότι η τρόικα θα έπρεπε να διαλυθεί.

«Η τρόικα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των χωρών-μελών της Ευρωζώνης το 2010 ως βασικό συστατικό στοιχείο της απάντησής μας στην κρίση που αντιμετώπιζε η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ρεν σε σχόλιο του στο Reuters.

Αναφερόμενος στα προγράμματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, ο Επίτροπος δήλωσε: «Καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι εύκολη, αλλά αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντικό να μπορέσουμε να διαθέτουμε τη συνδυασμένη και συμπληρωματική εξειδίκευση των τριών θεσμών».

Στις αρχές της εβδομάδας, η Επίτροπος της ΕΕ για τη δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ είχε ζητήσει τη διάλυση της τρόικας, δηλώνοντας ότι έχει κλείσει τη διαδρομή της και ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται το ΔΝΤ για να λύσει τα προβλήματά της.

Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι οι αντιπροσωπείες των τριών θεσμών συνεργάζονται καλά, «συχνά στις πιο δύσκολες καταστάσεις» και ότι η όποια νέα αξιολόγηση της λειτουργίας της τρόικας αφορά μόνο στο μέλλον.

«Θα πρέπει ασφαλώς να διερευνήσουμε τρόπους για τη βέλτιστη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών για τη διαχείριση κρίσεων», δήλωσε ο Επίτροπος, προσθέτοντας: «Τότε θα είναι ο σωστός χρόνος και το σωστό πλαίσιο α συζητήσουμε, αν και με ποια μορφή να διατηρήσουμε το μοντέλο της τρόικας».

Facebook Comments