«Το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και εξηγεί ότι η κυβέρνηση αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αλληλεγγύη από τους εταίρους της.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Der Handelsblatt”, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται στο Ταμείο που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επισημαίνει τη στενή συνεργασία με την Γερμανία, η οποία, όπως λέει, έχει δεχτεί να στηρίξει το συγκεκριμένο μοντέλο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απαίτηση της τρόικας για απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων στο Δημόσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχεται ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν πολιτικό και κοινωνικό κόστος και τονίζει: «Εμείς επιμένουμε στις προσπάθειές μας να μειώσουμε τον δημόσιο τομέα και τις δημόσιες δαπάνες.

Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό τόσο για τη διεθνή μας αξιοπιστία όσο και για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών μας. Όμως λέω επίσης το εξής: Η εξαιρετικά μεγάλη ανεργία αποτελεί ένα παράγοντα, τον οποίο τόσο εμείς όσο και οι εταίροι μας θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά».

Ο υπουργός πάντως αρνείται να μιλήσει για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Σημαντικότερο από το να προβαίνουμε σε προγνωστικά είναι το να κάνουμε τη δουλειά μας. Και σ αυτό είμαστε αποφασισμένοι», δηλώνει, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, σημειώνει ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έρχονταν στην Ελλάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. «Είχαμε την αίσθηση ότι έπρεπε να τιμωρηθούμε. Μετά την επίσκεψη της Καγκελαρίου το περασμένο έτος η τωρινή επίσκεψη του κ.Σόιμπλε σηματοδοτεί μία ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας» αναφέρει.

Ο κ. Χατζηδάκης ερωτάται ακόμη για εάν θα τεθεί στον κ. Σόιμπλε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, για να απαντήσει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και παρέπεμψε στην θέση που διατύπωσε πριν από δύο μήνες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Facebook Comments