Μέχρι τα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα θέλει να βρει λύσεις όσον αφορά τα θέματα της κατάργησης του φόρου πρώτης κατοικίας και της αναστολής της αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας από το 20% στο 21%.

Αυτό προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που αφοσιώθηκε στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

Ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «μέχρι την 31η Αυγούστου πρόκειται να δοθεί νέα ώθηση στην καταβολή των χρεών της δημόσιας διοίκησης προς τους ιδιώτες, στην έγκριση μόνιμων λύσεων για να μπορέσει να ξεπερασθεί ο φόρος ιδιοκατοίκησης, στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ και στην εφαρμογή μέτρων υπέρ του ταμείου ανεργίας».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφανο Φασίνα τόνισε πάντως σε δηλώσεις του ότι «είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι ώστε να καταργηθεί για όλους τους πολίτες ο φόρος ιδιοκατοίκησης», ενώ επέμεινε στο ότι «πρέπει να ευνοηθούν οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα».

«Η πολιτική σταθερότητα είναι ο μόνος τρόπος για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη. Δεν βλέπω απειλές στον ορίζοντα για την κυβέρνησή μου», δήλωσε, στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου και πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

Η προσοχή των περισσότερων πολιτικών παρατηρητών είναι στραμμένη στην αυριανή ψήφο δυσπιστίας της γερουσίας κατά του υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Αντζελίνο Αλφάνο.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία τον κατηγορούν για εσφαλμένους χειρισμούς στην επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων που οδήγησε, πριν ενάμιση μήνα, στην απέλαση από την Ρώμη της Άλμα και της Άλουα Σαλαμπάγεβα, της συζύγου και της κόρης του επιχειρηματία και εξόριστου αντιφρονούντα Μουχτάρ Αμπλιαζόφ.

Στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον Αλφάνο, υποστηρίζοντας ότι λόγοι πολιτικής ευθιξίας θα έπρεπε να τον οδηγήσουν να παραιτηθεί.

Ο γραμματέας των Δημοκρατικών Γκουλιέλμο Επιφάνι, δήλωσε ότι «στην παρούσα φάση δεν μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση η σταθερότητα και το μέλλον της κυβέρνησης Λέτα».

Η ηγεσία των Δημοκρατικών συνεδριάζει για να αποφασίσει ποια στάση θα ζητήσει να τηρήσουν οι γερουσιαστές τους στην κρίσιμη αυριανή ψηφοφορία. Μένει πάντως να διαπιστωθεί αν η γραμμή αυτή θα τηρηθεί από όλα τα στελέχη των Δημοκρατικών ή αν πρόκειται να υπάρξουν «εκπλήξεις».

«Η κυβέρνηση Λέτα πρέπει να συνεχίσει το έργο της», ήταν η τοποθέτηση που έκανε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο πρόεδρος της Ιταλίας πρόσθεσε ότι « η μόνη εναλλακτική λύση σε μια τυχόν κυβερνητική κρίση θα ήταν η αναγκαστική προσφυγή σε πρόωρες εκλογές».

Facebook Comments