Λίγο πριν από το κλείσιμο, η αγορά πήρε με καλό μάτι τις δηλώσεις Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, είπε ότι το ποτήρι στην Ελλάδα είναι πια μισογεμάτο και πως φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για του χρόνου που υπάρχει το ανοιχτό ζήτημα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο του 2014.

Εντολές αγορών βγήκαν σε μια σειρά από μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Το γεγονός ότι η ΕΤΕ προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που εδώ και δύο συνεδριάσεις συμβαίνει σε Alpha και Πειραιώς, σημαίνει ότι τα ξένα funds, κάτι βλέπουν. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τις ευθέως ανταγωνιστικές αποτιμήσεις που έχουν οι Ελληνικές τράπεζες και κυρίως Alpha και Πειραιώς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Σημαντικό θεωρείται ότι δεν αυξήθηκε περαιτέρω ο φόρος συναλλαγών και παρέμεινε στο 2 τοις χιλίοις από τρία τοις χιλίοις που αναφερόταν στο πολυνομοσχέδιο. Η θετική υποδοχή όμως, δεν φάνηκε στον τζίρο, καθώς οι ξένοι επενδυτές, όπως σχολιάζουν διαχειριστές, δεν ξέρουν τι του περιμένει κάθε φορά που τοποθετούνται στην Ελλάδα. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι στο τέλος του έτους θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα της φορολόγησης των πράξεων στο Χ.Α.

Σε υψηλό δέκα ημερών έκλεισε την Πέμπτη ο γενικός δείκτης του Χ.Α., μία ανάσα πριν από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά (847) στις 846,95 μονάδες και με κέρδη 1,71%. Όλα τα λεφτά στη συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν η μετοχή της Εθνικής που έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα ημέρας και με κέρδη 10%, στα 2,67 ευρώ και όγκο 1,3 εκατ. τεμαχίων.

Η πληροφορία ότι η τράπεζα προτίθεται να πουλησει ποσοστό μέχρι 40% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στην Τούρκικη θυγατρική της, την Finansbank, ήταν ο βασικότερος λόγος για το θεαματικό γύρισμα της μετοχής.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για placement και πως άμεσα πρόκειται ν’ ανοίξει βιβλίο προσφορών στο Λονδίνο. Ισχυρά ήταν τα κέρδη, επίσης, για την Alpha, η οποία έχει να επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή στα επίπεδα των 40 λεπτών. Σημειωτέον, ότι η ΕΤΕ μαζί με το warrant ξεπέρασαν την τιμή της αύξησης κεφαλαίου (3,29 ευρώ και διαμορφώνεται στα 3,40 ευρώ. Την Πέμπτη έκλεισε στα 0,45 και με κέρδη 3,89%, διακινώντας 13,458 εκατ. τεμαχίων. Το warrant έκλεισε με άνοδο στα 75 λεπτά και κέρδη μεγαλύτερα του 5%.  Κέρδη 2,51% για την Πειραιώς, στα 0,98 ευρώ  και 4% για την Eurobank στα 0,62 ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 1,37%, στις 287,92 μονάδες.

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 41,5 εκατ. ευρώ, με την αγορά να εξακολουθεί να αναμένει τους καταλύτες εκείνους που θα ωθήσουν  το Χ.Α. πιο ψηλά. Κέρδη σχεδόν 20% κατέγραψε η μετοχή της Forthnet λόγω μετοχικών ανακατατάξεων ενόψει της αύξησης κεφαλαίου. Κέρδη 4,70% για την Ιντραλότ, καθώς φαίνεται ότι μπήκε τέλος στις δικαστικές περιπέτειες του βασικού μετόχου της εισηγμένης. Η μετοχή επιδιώκει να ξεφύγει από τα χαμηλά έτους, το 1,29 ευρώ, κλείνοντας στο 1,56. Κέρδη για τον Τιτάνα, στα 12,96 ευρώ και με τα προβλήματα στην Αίγυπτο να βαίνουν προς εκτόνωση, ενώ επηρεάζεται θετικά από τις μακροοικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Κέρδη πάνω από 25 για τον ΟΤΕ, στα 6,35 υρώ, 1,85% για τον ΟΛΠ, 1,68% για τα ΕΛΠΕστα 6,40 ευρώ βρέθηκε ο ΟΠΑΠ και στα 6,56 ευρώ η ΔΕΗ. 

 

ΧΣ

Facebook Comments