Σε συνάντηση της ιταλικής κυβέρνησης με τα συνδικάτα αποφασίστηκε ότι θα έχουν δικαίωμα σε δέκατη τέταρτη σύνταξη στο εξής όλοι οι συνταξιούχοι με συνολικές απολαβές που δεν ξεπερνούν τα χίλια ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες άτομα. Παράλληλα, όσοι συνταξιούχοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα μέχρι οκτώ χιλιάδες εκατό ευρώ δεν θα φορολογούνται. 

Ο Ιταλός υπουργός εργασίας Τζουλιάνο Πολέττι δήλωσε ότι θα διατεθούν, συνολικά, έξι δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριών ετών για την στήριξη των συνταξιούχων και των εργαζομένων. «Πρόκειται για ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση των Βρυξελλών», πρόσθεσε.

Και σύνταξη πριν από τα 62

Η κυβέρνηση Ρέντσι και τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας αποφάσισαν, επίσης, ότι όσοι πολίτες άρχισαν να εργάζονται όταν ήταν ανήλικοι, θα μπορούν να βγαίνουν στην σύνταξη πριν τα εξήντα δύο τους χρόνια, χωρίς καμία επιβάρυνση ή περικοπές. «Πρέπει να λύσουμε ακόμη διάφορα κύρια θέματα, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι σημαντικά», σχολίασε η επικεφαλής του συνδικάτου Cisl, Ανναμαρία Φουρλάν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξανάρχισε να συνεργάζεται με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μετά από δυο χρόνια μη αποδοτικών σχέσεων. Καταγγέλλει διαρκώς τα αρνητικά αποτελέσματα της λιτότητας που εφαρμόσθηκε από το 2008 μέχρι σήμερα και ζητά αύξηση των επενδύσεων για τα  δημόσια έργα ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία.

Μια νέα φάση, με σαφή αναφορά στην ανάγκη ουσιαστικότερης κοινωνικής πολιτικής. Θα πρέπει να δούμε αν πρόκειται για μόνιμη στάση ή προσωρινή τακτική.

Facebook Comments