Δριμύα κριτική εναντίον αυτών που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 άσκησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογαν, θέτοντας  εμμέσως πλην σαφώς θέμα συνόρων. Οπως είπε χαρακτηριστικά κάποιοι είχαν προσπαθήσει να παρουσιάσουν τη Λωζάννη σαν νίκη.

Δημοσίευμά της η Hurriyet σημειώνει ότι η συνθήκη της Λωζάννης είναι αυτή που που σε μεγάλο βαθμό έδωσε στην Τουρκία τα σημερινά της σύνορα αντί των πολύ πιο περιορισμένων συνόρων που περιλάμβανε η Συνθήκη των Σεβρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος για την Ανεξαρτησία του τουρκικού έθνους. Μας απείλησαν με τις Σέβρες το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούν την Λωζάννη το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης ως νίκη. Στη Λωζάννη, παραδώσαμε νησιά από τα οποία μπορείς να ακουστείς απέναντι».

Στην 27η συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Aκόμη δίνουμε μάχη για το ποια θα είναι η υφαλοκρηπίδα, και ποια θα είναι τα σύνορά μας σε αέρα και γη. Ο λόγος για αυτό είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι για αυτή την Συνθήκη. Εκείνοι που κάθισαν εκεί δεν έφεραν δικαιοσύνη και δρέπουμε αυτά τα προβλήματα τώρα. Εάν το πραξικόπημα είχε πετύχει, θα μας έδιναν μια Συνθήκη με την οποία θα αναπολούσαμε αυτή των Σεβρών». 

Facebook Comments