Δεν ξέρω αν είστε προετοιμασμένοι, αλλά το 2017 θα ζήσουμε ένα… θαύμα. Οικονομικό. Το οποίο εξαρτάται από την πραγματοποίηση μιας σειράς άλλων… θαυμάτων. Μπερδευτήκατε; Μα τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η ελληνική οικονομία θα ανθήσει αν γίνουν μία σειρά από πράγματα που είναι… θαύμα αν γίνουν.

Με απλά λόγια, το 2017 και παρά τα νέα μέτρα και τα νέα φορολογικά βάρη που μας περιμένουν μαζί με τις περικοπές ύψους 2,7 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν, η ελληνική οικονομία θα λάμψει. Και όχι απλά θα λάμψει, αλλά θα πετύχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τις τελευταίας 10ετίας και βάλε, δηλαδή το +2,7%. Και σε ότι αφορά το  πρωτογενές πλεόνασμα, εκτός του ότι τελικά όπως δείχνουν τα πράγματα φέτος θα υπερβεί τον στόχο του 0,5%, το 2017 θα είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερο, στο 1,7% του ΑΕΠ.

Αυτά θα μας «πει» ο προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή και τον οποίο «κυβερνητικές πηγές» βιάστηκαν να αποκαλύψουν στο Reuters,  και ομολογουμένως… ευθυμήσαμε λίγο. Όπως είχαμε ευθυμήσει πρόσφατα ακούγοντας τον κ. Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στο Reuters από τις ΗΠΑ, να… τάζει ανάπτυξη από φέτος.

Αυτή η… διαρροή βγήκε λίγες ώρες μετά την έκθεση της προσφάτως πιο… καλοσυνάτηςCitigroup, η οποία μιλούσε για εκτροχιασμό των στόχων του προϋπολογισμό και του προγράμματος. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Citi έχει πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών εδώ και έναν περίπου μήνα και έχει σταματήσει μετά από πολλά χρόνια να προβλέπει Grexit στο βασικό της σενάριο και ύφεση άνω του 7% το 2018. 

Όπως τονίζει στην νέα της έκθεση ωστόσο, μπορεί το Grexit να μην υπάρξει μέσα στην επόμενη 3ετία, αλλά οι στόχοι του μνημονίου δεν πρόκειται να πιαστούν. Όπως υπογραμμίζει, ο δρόμος προς τις επόμενες εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων παραμένει ανηφορικός, ενώ επισημαίνει ότι αν και η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί αυτό έχει γίνει πολύ διστακτικά. Παράλληλα προσθέτει πως συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν από τις γερμανικές εκλογές, που διεξάγονται το φθινόπωρο του 2017.

Όπως εκτιμά, η ύφεση φέτος θα κυμανθεί στο 0,3%, ενώ το 2017 θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξης του 0,5%, το 2018 θα αγγίξει το 0,9%, ενώ για το 2019 και το 2020 θα διαμορφωθεί στο 1,4% και το 1,5%. Ωστόσο προειδοποιεί πως παρά τις βελτιωμένες εκτιμήσεις της, η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και κάτω από τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει μία αρκετά μακρινή υπόθεση.

Ας επιστρέψουμε όμως στο οικονομικό θαύμα και την (ξανά μανά) ανάσταση της ελληνικής οικονομίας που θα τελεστεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Όπως… εξηγεί η κυβέρνηση,  αυτό θα έλθει εάν ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που αποτελεί και την νούμερο 1 προϋπόθεση για να κριθεί βιώσιμο, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την ΕΚΤ στο τέλος του έτους, αν ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι, και αν μειωθεί έτσι το κόστος δανεισμού που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 8% σημαντικά κάτω από αυτά τα «απαγορευτικά» επίπεδα, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη και την επιστροφή των επενδυτών.

Αν δεν το είχατε καταλάβει, η ανάσταση είναι θέμα… εξίσωσης, με πολλούς, όχι απλά αγνώστους αλλά… απίθανους παράγοντες. Και φυσικά αν δεν έλθει το θαύμα θα φταίνε οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, όπως πολύ… βολικά μας έχει πει ο κ. Τσίπρας πρόσφατα.

Το νέο αυτό αφήγημα λοιπόν, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την δημοσκοπική κατρακύλα της κυβέρνησης και τις ύστατες προσπάθειες που καταβάλει για να διατηρήσει την παραμονή της στην εξουσία τάζοντας νέα θαύματα. Και όλα αυτά τη στιγμή που κορυφώνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την δυνατότητά της να εφαρμόσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί ή που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο της α’ και της β’ αξιολόγησης, και που οι αστοχίες στα έσοδα απειλούν με την ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών.

Το νέο αυτό αφήγημα επίσης βασίζεται σε κάτι το οποίο είναι πλέον και επίσημα προφανές ότι είναι άπιαστο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την συζήτηση για το χρέος η οποία όπως δηλώνει και το Βερολίνο αλλά και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν φαίνεται ακόμη καν στον ορίζοντα αν δεν φύγει το… νέφος των γερμανικών εκλογών. «Το ζήτημα του χρέους δεν αποτελεί ζήτημα επί του παρόντος» όπως είπε ο Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου.

Η καλλιέργεια υπεραισιόδοξου κλίματος ή αλλιώς το «τάζω λαγούς με πετραχήλια»  αποτελεί το μεγάλο ταλέντο της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα από τον Ιανουάριο του 2015, ειδικά κάθε φορά που βρισκόμαστε λίγο πριν την επιβολή νέων μέτρων. Ωστόσο, αυτό το ταλέντο θα το… πληρώσουν, όταν έλθει η ώρα των… ΄Οσκαρ της κάλπης.

Facebook Comments