Μέσα στην επόμενη εβδομάδα μπορεί η ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, διαβεβαιώναν εκπρόσωποι των θεσμών στο χθεσινό Εuroworking group με σκοπό να πάρει η Ελλάδα το τελικό «πράσινο φως», «αν όλα πάνε καλά», στο Εurogroup στις 10  Οκτωβρίου και να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. 

Η ελληνική κυβέρνηση παρά τις διαβεβαιώσεις όλο το προηγούμενο διάστημα ότι θα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του  Σεπτέμβρη δεν το κατάφερε, καθώς παραμένουν μία σειρά από εκκρεμότητες. Συγκεκριμένα, παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την κατανομή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και αναμόρφωση της αγορών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μέτρο αυτό «δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί» –ανέφεραν στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking group– «απλώς την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού  κ. Σκουρλέτη» είπαν, σύμφωνα με πηγές της «Κ».

Το δεύτερο προαπαιτούμενο που παραμένει ακόμα ανοιχτό είναι  ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον πάροχο αεροναυτιλίας· «αυτό είναι πιο περίπλοκο», ανέφεραν στην συνεδρίαση, αλλά και πάλι «μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές μέρες» είπαν μέσα στη συνεδρίαση, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Συγχρόνως αναμένονται και τα τελικά στοιχεία όσον αφορά την πορεία των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδείξει ότι έχει απορροφηθεί το 80% του 1,8 δισ. που δόθηκε τον Ιούνιο για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, έτσι ώστε να δοθεί και το εναπομείναν 1,2 δισ. (από τα 2,8 δισ. που είναι η δόση) και αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Την Τετάρτη το βράδυ, πάντως, έφθασε στους θεσμούς το πολυνομοσχέδιο, το οποίο έπρεπε να μεταφραστεί στα αγγλικά και στη συνέχεια να εξεταστεί προσεκτικά από τους θεσμούς για το αν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών καταλαβαίνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν βιάζεται, καθώς δεν λήγει κάποια πληρωμή και το μόνο χρονικό όριο που υπάρχει είναι το τέλος Οκτωβρίου –μέχρι τότε είναι διαθέσιμα τα 2,8 δισ. Τα προαπαιτούμενα όμως πρέπει να ολοκληρωθούν σίγουρα μέσα στις επόμενες πέντε μέρες, αν θέλει η ελληνική πλευρά να πάρει και το «πράσινο φως» στο Εurogroup στις 10 Οκτωβρίου, καθώς από την Τετάρτη ουσιαστικά όλα τα άτομα-κλειδιά που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αν όντως η ελληνική πλευρά ολοκληρώσει στις επόμενες μέρες τα προαπαιτούμενα και μπορέσει να συνταχθεί και η έκθεση προόδου από τους θεσμούς, που θα διαπιστώνει ότι όλα έχουν γίνει, τότε θα μπορούσε να διεξαχθεί και έκτακτο Εuroworking group την ίδια μέρα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, πριν ακριβώς από το προγραμματισμένο Eurogroup.

 

Facebook Comments