Αποτελούν την αφρόκρεμα των οικονομικών επιστημόνων, η γνώμη τους είναι σεβαστή και η εκτίμησή τους για την πορεία της οικονομίας δυο φορές το χρόνο αναμένεται πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον. Ανάπτυξη 1,9% προβλέπουν για τη γερμανική οικονομία αυτό το χρόνο, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί την περασμένη άνοιξη. Το 2017 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,4%, το 2018 στο 1,6% εκτιμά η φθινοπωρινή έκθεση των σημαντικότερων οικονομικών ινστιτούτων της χώρας. Παρόλα αυτά όμως οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Η ανεργία βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 6% και εκεί προβλέπεται να παραμείνει και τα επόμενα δύο χρόνια παρά την έλευση των προσφύγων. Δεν είναι όμως η βιομηχανία που κινεί την οικονομία στη Γερμανία, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση, ο οικοδομικός τομέας και η παροχή υπηρεσιών. Η αύξηση των μισθών και η μικρή μείωση των τιμών κάνουν τους καταναλωτές να θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα.

Η βιομηχανία δεν αναπτύσσεται με ανάλογο τρόπο και γι αυτό το λόγο δεν επενδύει σε νέα μηχανήματα ή σε εξοπλισμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξαγωγές εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν ακολουθούν τον ίδιο δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης όπως οι προαναφερθέντες τομείς.

Η τραπεζική κρίση μπορεί να προκαλέσει τριγμούς

Ένας τομέας ο οποίος αποτελεί όμως κίνδυνο για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι ο τραπεζικός. Μια σοβαρή τραπεζική κρίση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για ολόκληρη την ευρωζώνη. Ωστόσο ούτε οι ειδικοί έχουν να προτείνουν κάποια λύση.

Αντίθετα ασκούν κριτική στη γερμανική κυβέρνηση ότι δαπανά πολλά χρήματα και βασίζεται πάρα πολύ στην κατανάλωση. Επίσης συστήνουν στους πολιτικούς να λάβουν μέτρα σχετικά με την γήρανση του πληθυσμού γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Τους προτρέπουν να επενδύσουν στην παιδεία, την έρευνα και τις υποδομές.

Πρόκειται για προτροπές τις οποίες δεν ακούει τόσο ευχάριστα ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Η φθινοπωρινή έκθεση των οικονομικών ινστιτούτων επιβεβαιώνει την στιβαρή κατάσταση της οικονομίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις οι οποίες μας περιμένουν» δήλωσε, για να συμπληρώσει πάντως πως «συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων για την εκπαίδευση και την έρευνα και ότι αποτελούν κεντρικά θέματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το υπουργείο Οικονομίας θα χρησιμοποιήσει την φθινοπωρινή έκθεση για να προσαρμόσει την κυβερνητική πρόγνωση για την ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα θα παρουσιάσει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στις 7 Οκτωβρίου.

Facebook Comments