Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup. Μια συζήτηση που έγινε σε καλό κλίμα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των προαπαιτούμενων που απομένουν ανοικτά είναι πλέον πολύ μικρός.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των θεσμών, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας. Από εκεί και πέρα είτε θα υπάρξει μια έκτακτη συνεδρίαση προφανώς υπό μορφή τηλεδιάσκεψης των θεσμών για την επιβεβαίωση της τήρησης των προαπαιτούμενων, είτε οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης θα κάνουν αυτή τη διαπίστωση το πρωί της 10ης Οκτωβρίου, λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών.

Στόχος απόφαση για το χρέος μέχρι το τέλος του έτους

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η διαδικασία μπαίνει στην επόμενη φάση, που είναι η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία τοποθετείται χρονικά κοντά στις 20 Οκτωβρίου. Η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει κυρίως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σημαντικότερη εκείνη της αγοράς εργασίας.

Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την υλοποίηση της απόφασης του Εurogroup, της 24ης Μάιου, σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Στο θέμα αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο στη φάση αυτή έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητάς, ο επικεφαλής του οποίου Κλάους Ρέγκλινγκ ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπων των χωρών της ευρωζώνης για τη βήματα που θα ακολουθήσει. Στόχος είναι να υπάρξει απόφαση για το χρέος μέχρι το τέλος του έτους.

Facebook Comments