Στη μεταβατική φάση, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, εστιάζει η Alpha Bank, στην εβδομαδιαία οικονομικής της έκθεση, προσδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ταχεία ολοκλήρωση της β αξιολόγησης.

Οι αναλυτές της τράπεζας κάνουν λόγο για «ικανοποιητική πορεία» της οικονομίας έναντι των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, αλλά και διατήρηση ορισμένων δομικών ανισορροπιών του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αποδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας συνδέεται με την ανακοίνωση από το World Economic Forum περί της υποχώρησης της χώρας, κατά πέντε θέσεις, στον δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

Είναι θετικό, ωστόσο – διαπιστώνει η τράπεζα – ότι ο δείκτης επιβεβαιώνει την καλή θέση της χώρας στις υποδομές, την τεχνολογική ετοιμότητα, την υψηλή κατάρτιση και την εκπαίδευση. Τα πλεονεκτήματα αυτά, υπερτονίζει η Alpha Bank, είναι μία ισχυρή βάση εκκινήσεως για την προσέλκυση επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η αβεβαιότητα, το υφεσιακό μακροοικονομικό περιβάλλον και η αναποτελεσματικότητα των αγορών προϊόντων και εργασίας συνιστούν τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες για την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα στη χώρα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Alpha Bank θεωρεί σημαντικό ότι η ψήφιση από την ελληνική Βουλή των προαπαιτούμενων, για το τελευταίο μέρος της α’ αξιολόγησης, μειώνει σημαντικά την αβεβαιότητα και τονώνει τις συνθήκες ρευστότητας, διευκολύνοντας την έξοδο από την ύφεση, ενώ η ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα εισαγάγει σειρά μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αγορών.

Facebook Comments