Να κατεβάσουν τους τόνους και τις προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να επιτευχθεί στο μέτωπο του χρέους μέσα στο επόμενο διάστημα φαίνεται ότι επιχειρούν κυβερνητικά στελέχη, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος ανέφερε ότι η οριστική συζήτηση για το χρέος δεν θα γίνει πριν το 2018.

Μιλώντας στην εφημερίδα Αγορά, ο κ. Σταθάκης ουσιαστικά ενστερνίστηκε το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει από τον Μάιο το Eurogroup, που προβλέπει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα εξετάσουν τυχόν βαθιές παρεμβάσεις στο χρέος μόνο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018, και μόνο εάν η ελάφρυνση κριθεί τότε απαραίτητη.

«Η απόφαση του Eurogroup τον Μάιο κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

«Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι», προσέθεσε, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στις προσπάθειες κατάρτισης των βαθιών παρεμβάσεων για το χρέος έως το τέλος του έτους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του πάντως στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Σταθάκης είχε δηλώσει ότι ελπίζει σε θετικές εξελίξεις για το χρέος μέσα στους επόμενους μήνες, σημειώνοντας μάλιστα ότι σε συνδυασμό με ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αυτό μπορεί να βάλει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Facebook Comments