Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη σε βουλευτικές εκλογές, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων καλείται πλέον να αντιμετωπίσει την ωμή και συνάμα δύσκολη πραγματικότητα μιας νέας πολιτικής περιόδου, η οποία είχε ως απαρχή της την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη σε βουλευτικές εκλογές, το τοπίο πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου δεν θυμίζει σε τίποτα την πανηγυρική ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ενα κυβερνητικό οικοδόμημα, με έντονες τις πολιτικές και επικοινωνιακές χαρακιές στο προφίλ του. Η απόσυρση του φίλα προσκείμενου στην Ηρώδου Αττικού επιχειρηματία Καλογρίτσα από την κούρσα των τηλεοπτικών αδειών ρίχνει έντονα τη σκιά της με κόστος βαρύ για τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, που προχωρά πολλαπλώς εκτεθειμένη προς την ολοκλήρωση ενός εγχειρήματος, το οποίο βρέθηκε και βρίσκεται στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η καταρράκωση της πραγματικής οικονομίας μόνο με γκρίζα χρώματα ενδύει το… αριστερό success story, που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός. Η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ένα κόμμα, που υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα, πριν τοποθετήσει στη μέγγενη της υπερφορολόγησης τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο κύμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αποδόμησης, τα… καμπανάκια για την αξιολόγηση της Αθήνας από τους επικεφαλής των θεσμών ηχούν με ένταση, ενώ τα μηνύματα για το… κυνήγι της ρύθμισης του χρέους μόνο αισιόδοξα δεν είναι. Μπορεί, για παράδειγμα, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί να ευαρέστησε την ελληνική πλευρά μιλώντας για την ανάγκη συμφωνίας έως τον προσεχή Δεκέμβριο, ωστόσο το Βερολίνο συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του, ορθώνοντας Συμπληγάδες.

Στο διά ταύτα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καλούνται να λύσουν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με το μοτίβο, ωστόσο, της επικοινωνιακής αντεπίθεσης να παραμένει… μονότονο. Ο… εχθρός που βρίσκεται φωλιασμένος στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα Μέσα Ενημέρωσης πάλιωσε ως επιχείρημα και πλέον δεν πείθει, το περιλάλητο «ηθικό πλεονέκτημα» της Κουμουνδούρου πηγαίνει περίπατο ενώ η συνωμοσιολογία περί κέντρων που στοχεύουν στην πτώση της… δεύτερης φοράς Αριστερά πείθουν μόνο το εσωτερικό ακροατήριο.

Τι μέλλει, λοιπόν, να πράξει ο κ. Τσίπρας; Στο ημερολόγιο της Ηρώδου Αττικού καταγράφονται οι δύο επόμενοι σταθμοί, ένας εκ των οποίων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα προ ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

● Ο πρώτος σταθμός ακούει στο όνομα αξιολόγηση της Αθήνας από τους πιστωτές. Ηδη τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι πως αυτή η διαπραγμάτευση δεν θα πρέπει να τραβήξει σε μάκρος, όπως έγινε με την πρώτη, με τις πηγές εντός Μαξίμου να επιχειρούν να στείλουν καθησυχαστικά μηνύματα, παρουσιάζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα νέα τετ α τετ με τους θεσμούς σαν… βόλτα στο πάρκο.
● Ο δεύτερος σταθμός ακούει στο όνομα Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με τις τάσεις εντός της Κουμουνδούρου να λαμβάνουν θέσεις μάχης, καταγράφοντας θέσεις και προθέσεις. Πρωταγωνίστρια η ομάδα των «53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που εμφανίζεται ως η… αριστερή συνείδηση της Κουμουνδούρου και η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση, που ήρθε για να αντικαταστήσει την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχει δείξει ήδη τις διαθέσεις της μέσω παρεμβάσεων που, αν μη τι άλλο, άναψαν… φωτιές στα κεντρικά γραφεία της κυβερνητικής παράταξης.

Facebook Comments