Σε ρυθμούς συρρίκνωσης υποχώρησε εκ νέου η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της Markit διολίσθησε στις 49,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 50,4 μονάδων τον Αύγουστο.

Η συνολική μείωση, σύμφωνα με τη Markit, ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν το εργατικό δυναμικό τους, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Την ίδια ώρα, τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους των παραγωγών αγαθών συμπιέστηκαν περαιτέρω, καθώς οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν, παρά την σταθερή αύξηση του κόστους εισροών.

Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνουν τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ οι επιδόσεις άνω των 50 μονάδων την ανάπτυξη του κλάδου.

Παραγωγή

Οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν αρκετά χαμηλός και ακολούθησε τη μόλις οριακή αύξηση της παραγωγής του Αυγούστου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η μείωση ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού της περιορισμένης διαθεσιμότητας πρώτων υλών για την παραγωγή και της έλλειψης ρευστότητας στον τομέα. Επιπλέον, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν για ενενηκοστό πέμπτο συνεχή μήνα.

Νέες παραγγελίες

Τα επίπεδα των εισερχόμενων νέων παραγγελιών στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας επέστρεψαν σε πλαίσια συρρίκνωσης κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, μετά την οριακή αύξηση του Αυγούστου. Η υποχώρηση ήταν ευρεία καθώς τα επίπεδα των νέων παραγγελιών εξαγωγών υποχώρησαν επίσης, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο ανάπτυξης διάρκειας δύο μηνών.

Απασχόληση

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές του μεταποιητικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξακολούθησαν να αυξάνουν τα επίπεδα στελέχωσης κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο αύξησης σε τέσσερις συνεχείς μήνες.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός και εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων καταγράφηκε παρά την περαιτέρω μείωση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών, τα οποία υποχώρησαν με τον δεύτερο εντονότερο ρυθμό σε διάστημα 11 μηνών.  

Τιμές

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των τιμών πώλησης, τις οποίες επέβαλαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών. Υπήρξαν ενδείξεις ότι η μείωση ήταν αποτέλεσμα του εντονότερου ανταγωνισμού στον τομέα. Εν τω μεταξύ, η μέση επιβάρυνση κόστους εξακολούθησε να αυξάνεται, γεγονός το οποίο συμβαίνει για έκτη φορά σε ισάριθμους μήνες. Το υψηλότερο κόστος εισροών συνδέθηκε από τα μέλη του πάνελ με τις ελλείψεις πρώτων υλών.

Οι αυξανόμενες τιμές εισροών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δραστηριότητας των εταιρειών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Η υποχώρηση της αγοραστικής δραστηριότητας επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο μείωσης σε πέντε μήνες, δεδομένου ότι μέλη του πάνελ τη συνέδεσαν με τις μειωμένες παραγγελίες. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα εισροών μειώθηκαν για ενενηκοστό όγδοο συνεχή μήνα.

Facebook Comments