Η συμφωνία του 2000 ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον η οποία προέβλεπε τον παράλληλο αφοπλισμό πυρηνικών όπλων και έφερε την υπογραφή του Μπιλ Κλίντον περνά σε φάση «παγώματος» από τη ρωσική πλευρά.

Το πρακτορείο Tass επικαλούμενο πηγές από το Κρεμλίνο υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της Ρωσίας στην επιθετική μεταστροφή της αμερικανικής διπλωματίας των τελευταίων μηνών. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη «αποτελεί απαραίτητη κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας» ενώ παράλληλα σημείωσε πως «δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του πυρηνικού αφοπλισμού».

Υπογραμμίζεται πως οι σχέσεις Ουάσινγκτον Μόσχας διανύουν μία περίοδο σημαντικών εντάσεων και διαφωνιών ειδικά μετά την εμπλοκή και των δύο χωρών στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.

Σημειώνεται τέλος πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συνθήκη του 2000 κλυδωνίζεται καθώς μόλις πριν από μερικούς μήνες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανοιχτά κατηγορήσει τις ΗΠΑ πως δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και δεν εφαρμόζουν τις αμοιβαία συμφωνηθείσες πρακτικές για την απόθεση ουρανίου. Στις συγκεκριμένες κατηγορίες οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί πως υπάρχει το οτιδήποτε μεμπτό και είχαν τονίσει πως η συνθήκη ακολουθείται πιστά.
 

Facebook Comments