Μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσουν την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες ή συγκυρίες έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγη ώρα αφότου αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

«Οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν […] Δεν θα πρέπει να συναρτώνται της πολιτικής», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους.

Υπενθυμίζεται πως το Eurogroup έχει «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις για βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους έως και μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης, το 2018, και μετά τις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017.

Ο κ. Όμπστφελντ τόνισε ότι όλες οι πλευρές «πρέπει να καθίσουν κάτω και να σκεφτούν ρυθμίσεις» που θα οδηγήσουν σε ένα «ρεαλιστικό» δημοσιονομικό σχέδιο για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και «πολιτικά βιώσιμα» πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 κι έπειτα, όμως το Ταμείο έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι τέτοια μεγέθη δεν μπορούν να επιτευχθούν με δεδομένες τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Όμπστφελντ επισήμανε πως χρειάζεται λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα, διαφορετικά η λύση θα είναι σαν να «κλωτσάμε την κονσέρβα πιο κάτω στο δρόμο».

Νωρίτερα, στην εξαμηνιαία έκθεσή του το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και προβλέπει πλέον ανάπτυξη 0,1% για φέτος αντί για ύφεση 0,6% που προέβλεπε την άνοιξη.

Προς το καλύτερο, έστω και οριακά, και η πρόβλεψη για το επόμενο έτος. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8%, αντί για 2,7% που προέβλεπε την άνοιξη. Η εν λόγω εκτίμηση υπερβαίνει ακόμα και τα όσα προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτά τα μεγέθη ανάπτυξης, υπογραμμίζει το Ταμείο η πλήρης εφαρμογή των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Για βάσιμες ελπίδες ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους θα ληφθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, έκανε λόγο από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ο «καθαρός δρόμος» ώστε οι επενδυτές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα.
 

Facebook Comments