Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσει τις αγορές ομολόγων της πριν την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Εάν επιβεβαιωθούν, οι πληροφορίες του Bloomberg ανατρέπουν τις περισσότερες εκτιμήσεις που έβλεπαν ή διατήρηση ή τόνωση του ρυθμού αγορών από την ΕΚΤ, η οποία επί του παρόντος αγοράζει τίτλους αξίας 80 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα.

Ο πιθανός περιορισμός της ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, θα γίνει σταδιακά, με την ΕΚΤ να μειώνει τις αγορές της κατά 10 δισεκ. ευρώ κάθε μήνα.

Το πρόγραμμα της Ευρωτράπεζας κανονικά θα λήξει στα τέλη Μαρτίου του 2017, αν και οι αγορές είναι σχεδόν πεπεισμένες ότι θα επιμηκυνθεί, επομένως κάθε υποψία για το αντίθετο προκαλεί ανησυχίες στους επενδυτές.

Οι πηγές του Bloomberg πάντως διευκρίνισαν ότι έως τώρα δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις και το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί διατηρώντας τη δύναμη πυρός των 80 δισεκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει αναθέσει σε τεχνικές επιτροπές να εξετάσουν με ποιους τρόπους μπορούν να αλλάξουν οι κανόνες της Ευρωτράπεζας ώστε να συνεχιστεί η ποσοτική χαλάρωση, η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει έλλειψη ομολόγων που πληρούν τις προϋποθέσεις

Facebook Comments