Προς τις ΗΠΑ κατευθύνεται ο τυφώνας Μάθιου, ο ισχυρότερος εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, μετά το φονικό του πέρασμα από την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Στην Αϊτή έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και στη Δομινικανή Δημοκρατία τέσσερις, ενώ καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει πλήξει την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Πάντως η κατάσταση στην Αϊτή δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς εξαιτίας των σφοδρών ανέμων, που χθες έπνεαν με ταχύτητα 230 χιλιομέτρων την ώρα, έχουν καταστραφεί τα δίκτυα επικοινωνίας σε πολλές περιοχές, όπως και η κύρια γέφυρα που συνδέει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τη νοτιοδυτική χερσόνησο.

Η ανησυχία για την κατάσταση στη μικρή νησιωτική χώρα είναι μεγάλη, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδιες κατοικίες μετά τον σεισμό του 2010.

Όπως είπε ο αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κούβα Μούραντ Γουάχμπα, «μεγάλο μέρος του πληθυσμού» εκτοπίστηκε εξαιτίας του τυφώνα, ενώ τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια.

Πέρασμα από Κούβα

Τα ξημερώματα ο τυφώνας έφτασε στην ανατολική Κούβα, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο αμερικανικός στρατός απομάκρυνε από τη στρατιωτική βάση και τη φυλακή του Γκουαντάναμο το μη απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι 61 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί για αυτού του είδους τα καιρικά φαινόμενα.

Πλησιάζει τις ΗΠΑ

Οι πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας προετοιμάζονται για την άφιξη του τυφώνα κηρύσσοντας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και απομακρύνοντας τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του στη Νότια Καρολίνα, όπου ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στις πληγείσες χώρες, κυρίως στην Αϊτή και τη Τζαμάικα, για τις οποίες έχουν ήδη αποδεσμευτεί 400.000 δολάρια έκτακτη βοήθεια. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 255.000 ευρώ ως «αρχική» βοήθεια για την Αϊτή.

Facebook Comments