Την εκπλήρωση των δύο προαπαιτούμενων που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, αναμένουν ακόμη στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να αποφασιστεί τη Δευτέρα, στο Εurogroup η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Στη βελγική πρωτεύουσα υπογραμμίζουν την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέσα στις επόμενες ώρες, προκειμένου να έχουν το χρόνο οι επικεφαλής των θεσμών να συντάξουν την έκθεση συμβατότητας, που θα πιστοποιεί πως η Ελλάδα εκπλήρωσε και τα 15 προαπαιτούμενα.

Χθες το απόγευμα, από το βήμα της Ευρωβουλής, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε την Αθήνα, ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup είναι πλέον λίγος και πρέπει να κάνει γρήγορα. Τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν είναι η αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και η αναμόρφωση της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα βλέμματα στραμμένα στη σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

Από εκεί και πέρα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία της επόμενης μέρας, που αφορά την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης πριν από τις 20 Οκτωβρίου, η οποία όπως είπε χθες ο κ. Μοσκοβισί πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου ώστε να συζητηθεί αμέσως στη συνέχεια το θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Σχετικά με το χρέος, ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του χρόνου παραμένει, ενώ σημαντικές χαρακτηρίζουν στις Βρυξέλλες τις πολιτικές συζητήσεις που θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκεί θα βρίσκονται όλοι οι αξιωματούχοι και οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης και φυσικά η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ.  

Facebook Comments