Η Ελλάδα έχει ακόμα να κάνει δουλειά στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενόψει της έναρξης της συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Το μήνυμα της κ. Λαγκάρντ ουσιαστικά επιβεβαιώνει τους φόβους ότι το Ταμείο δεν είναι ακόμα διατεθειμένο να συμμετάσχει με νέα δάνεια στο τρίτο Μνημόνιο, όχι μόνο επειδή οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συμφωνήσει σε ελάφρυνση του χρέους αλλά και επειδή η ελληνική πλευρά δεν έχει υλοποιήσει επαρκώς βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει έντονο προβληματισμό για τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, που πέρασε η ελληνική Βουλή πριν το καλοκαίρι. Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο διαμήνυσε ότι υπάρχει ανάγκη νέας περικοπής συντάξεων και αλλαγών στη φορολογία, ώστε να μην επιβαρύνονται μισθωτοί και επιχειρήσεις στο όνομα του να καλύπτεται η ασφαλιστική δαπάνη.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, το Ταμείο πιστεύει ότι η χώρα μας θα επιστρέψει μεν στην ανάπτυξη από φέτος, όμως δεν πρόκειται να πετύχει ούτε κατά διάνοια τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπουν οι εταίροι και ο προϋπολογισμός.

Σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένο να φτάσουν στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Η ελληνική αποστολή αναμένεται να έχει συναντήσεις με την κ. Λαγκάρντ, τον τους υπουργούς Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Facebook Comments