Νέους κανόνες που θα προστατεύουν ευρωπαϊκές εταιρείες από την άτακτη χρεοκοπία σχεδιάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Το προσχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι Βρυξέλλες προβλέπει ότι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα έχουν δυνατότητα να αποκρούσουν εντάλματα πληρωμής από τους πιστωτές τους, ενόσω θα προσπαθούν να διαπραγματευτούν εθελούσια αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Η προστασία θα δίνεται με εντολή εθνικών δικαστηρίων για τέσσερις μήνες, όμως θα μπορεί να επιμηκυνθεί για έως και ένα έτος.

Στόχος της Κομισιόν, που μιμείται παρόμοιους νόμους που εφαρμόζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι να διασφαλίσει ότι επιχειρήσεις δεν θα βρίσκονται σε μονόδρομο πτώχευσης υπό το βάρος των χρεών τους, ενώ η Γηραιά Ήπειρος ανακάμπτει αργά από την οικονομική κρίση ενώ οι τράπεζες του Νότου βαραίνονται από πολλά «κόκκινα» δάνεια.

Η πρωτοβουλία της Κομισιόν ουσιαστικά συνιστά «είσοδο» των Βρυξελλών στο χώρο του πτωχευτικού δικαίου, που έως τώρα όμως περιλαμβάνεται αυστηρά στις εξουσίες των εθνικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τους FT, αξιωματούχοι στην Κομισιόν πιστεύουν ότι η δημιουργία εναρμονισμένης πτωχευτικής νομοθεσίας ανήκει στον «πυρήνα» των αρμοδιοτήτων που θα πρέπει να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη συγκρότηση μίας πιο ισχυρής ενιαίας αγοράς.

Στο προσχέδιό της, η Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους πτωχευτικούς κώδικες που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο χρέος έφτασε το 2015 στο ιστορικό ρεκόρ των 152 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα βαραίνουν τον ιδιωτικό τομέα.
 

Facebook Comments