Το ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «παραμένει στο τραπέζι», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιού, τη στιγμή που το Eurogroup έχει ουσιαστικά «παγώσει» τις συζητήσεις για βαθιά ελάφρυνση έως το τέλος του προγράμματος στήριξης, το 2018.

Η τοποθέτηση του αμερικανού ΥΠΟΙΚ έρχεται μία μέρα πριν την έναρξη της συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος αναμένεται να τεθεί σε σειρά συναντήσεων.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα καλέσει τους ευρωπαίους εταίρους να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ειδικά υπό τη σκιά των γεωπολιτικών προκλήσεων που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της προσφυγικής κρίσης, του εμφύλιου πολέμου στη Συρία και του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας ο κ. Λιού αναμένεται να συναντήσει και τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος φτάνει σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το ΔΝΤ είναι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέος, και έχει μάλιστα καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους ότι δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα εάν δεν υπάρξει πρώτα βαθιά αναδιάρθρωση των οφειλών της χώρας μας.

Το Ταμείο πάντως έχει διαμηνύσει επίσης ότι περιμένει και από την Ελλάδα να υλοποιήσει πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις, έχοντας χαρακτηρίσει ανεπαρκείς ή λάθος τις πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. 

Facebook Comments