Λίγα μίλια από τις ακτές της Φλόριδας βρίσκεται πλέον το λεγόμενο τοίχωμα του ματιού (eyewall) του φονικού τυφώνα Μάθιου, όπου πνέουν οι ισχυρότεροι άνεμοι. Ο τυφώνας άφησε στο πέρασμά του εκατοντάδες νεκρούς στην Καραϊβική (τουλάχιστον 339 νεκροί – οι περισσότεροι στην Αϊτή) 

Σύμφωνα με το CNN, στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών. 

Λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών σε κομητεία της Φλόριδας έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μια πολιτεία με πληθυσμό 100.000 ανθρώπους. Ενώ την περιοχή της νότιας Καρολίνας, 65 καταφύγια έχουν ήδη ανοίξει ενώ άλλα 25 είναι σε επιφυλακή.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί η δήλωση του κυβερνήτη της Φλόριδας Ρικ Σκοτ ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι ένα τέρας και «θα σκοτώσει κόσμο».

Ζήτησε από κατοίκους περιοχών στα παράλια να φύγουν, ακόμα και όπου δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης, ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας. 

«Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή, δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο» προειδοποίησε. Πολλοί κάτοικοι που αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους αψηφώντας τις αρχές, έχουν αρχίσει να το μετανιώνουν τηλεφωνώντας στην αστυνομία για να τους βοηθήσει. 

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης οι αυτοκινητόδρομοι της περιοχής θα μονοδρομηθούν σε κατεύθυνση από τις ακτές προς την ενδοχώρα. Κάτοικοι τοποθέτησαν στις αυλές των σπιτιών τους σάκους με άμμο, άλλοι έβαλαν μονωτικά στα παράθυρα για να τα θωρακίσουν από το πέρασμα του τυφώνα, ενώ οι περισσότεροι, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ. 

Μπορεί ο τυφώνας Μάθιου να υποβαθμίστηκε τις τελευταίες ώρες από την κατηγορία 4 στην κατηγορία 3, ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι, το μόνο που αλλάζει είναι ότι η ταχύτητα των ανέμων μειώνεται αλλά ο κίνδυνος παραμένει. 

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία χαρακτηρίζει τον τυφώνα ως τον χειρότερο των τελευταίων 100 ετών ενώ επισημαίνει ότι αρκετές περιοχές θα παραμείνουν ακατοίκητες για εβδομάδες ή μήνες. 
 

Facebook Comments