Έρευνα σε βάρος της Ρωσίας για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε βάρος αμάχων στη Συρία ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, σε μία ακόμα ένδειξη ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν «παγώσει».

Ο κ. Κέρι δήλωσε πως η Ρωσία και το συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ οφείλουν στην υφήλιο «κάτι παραπάνω από μία εξήγηση» για τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς νοσοκομείων στο Χαλέπι και άλλες πόλεις.

Κατηγόρησε τη Δαμασκό για στοχευμένη στρατηγική «τρομοκράτησης αμάχων» και σημείωσε πως τέτοιες ενέργειες «ζητούν μία κατάλληλη έρευνα για εγκλήματα πολέμου».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ απέρριψε μάλιστα κατηγορηματικά τις αιτιάσεις για κατά λάθος χτυπήματα, υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον ευάλωτων στόχων είναι πλέον «πολύ πέρα» από τυχαίες.

Η κίνηση Κέρι έρχεται λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχαν συμφωνήσει ΗΠΑ και Ρωσία για τη Συρία, που οδήγησε την Ουάσιγκτον να διακόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για το ζήτημα.

Η αμερικανική διπλωματία κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός στο καθεστώς Άσαντ, προσθέτοντας ακόμα και ότι το ζευγάρι Μόσχα – Δαμασκός επιδιώκει πλέον στρατιωτική λύση στην κρίση.

Facebook Comments