Οι αμφιβολίες αναφορικά με το αν θα συμμετάσχει ή όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα πληθαίνουν, καθώς οι επικείμενες εκλογές σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη καθιστούν πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα την οποιαδήποτε δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το Bloomberg.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θεωρείται βασικός καθησυχαστικός παράγοντας για τις αγορές. Ωστόσο οι επικείμενες εκλογές σε ορισμένες από τις πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης τους προσεχείς μήνες – αρχής γενομένης τον Μάρτιο στην Ολλανδία και αργότερα εντός του 2017 στη Γαλλία και στη Γερμανία – μπορεί να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων σε θέματα όπως είναι το ελληνικό πρόγραμμα και το Brexit. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διασώσεις χάνουν τη στήριξη των ψηφοφόρων που έχουν κουραστεί να πληρώνουν το λογαριασμό για το πιο υποχρεωμένο κράτος της Ευρώπης.

Η ένταση μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του Ταμείο ήταν εμφανείς τις τελευταίες ημέρες στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ.

Facebook Comments