Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και την άμεση εκταμίευση ολόκληρης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με τις συνεδριάσεις του EuroWorking Group και του Eurogroup. 

Νωρίτερα το πρωί σήμερα θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group που θα αποφανθεί αν εκπληρώθηκαν τα 15 προαπαιτούμενα, με βάση την έκθεση συμμόρφωσης των «θεσμών».

Η ελληνική πλευρά, ενθαρρυμένη από τη συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί στην Ουάσιγκτον, θεωρεί «τελειωμένη υπόθεση» την έγκριση της αξιολόγησης. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως θα πάρει έτσι ολόκληρη τη δόση των 2,8 δισ. και όχι «τμηματικά», όπως διέρρεαν τα προηγούμενα 24ωρα πηγές της Ευρωζώνης, δηλαδή μόνον τα 1,1 δισ. ευρώ που εξαρτώνται από τα τα 15 προαπαιτούμενα, χωρίς την δόση των 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών του κράτους σε ιδιώτες.

Σε άλλο μήκος κύματος όμως, μιλώντας στην Ουάσιγκτον πριν μεταβεί στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Bόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε πως δεν πρόκειται για τυπική διαδικασία, καθώς υπονόησε πως η Ελλάδα μπορεί να μην έχει ολοκληρώσει «το 100% των 15 προαπαιτούμενων» ώστε να πάρει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Παρέπεμψε ωστόσο στην ενημέρωση που θα κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup.

Άμεση ήταν η αντίδραση αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης. «Η στρατηγική της κυβέρνησης ήταν να τελειώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα, με πολύ μικρή καθυστέρηση» ανέφεραν από την Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως «έχουμε τελειώσει με τα προαπαιτούμενα (milestones) και τη Δευτέρα το Eurgroup εκτιμάται ότι θα πάει πολύ καλά».

Για να δώσουν απάντηση στις «παρερμηνείες» Σόιμπλε, ανέφεραν πως ενώ μεν έως πρόσφατα παρέμεναν ανοικτά 12 από τα 15 προαπαιτούμενα, κάποια ήταν σύνθετα και αυτό σημαίνει ότι, για ένα προαπαιτούμενο που είχε πχ 15 επιμέρους δράσεις (νομοθέτηση, υπουργικές αποφάσεις κλπ) η Αθήνα μπορεί να είχε ολοκληρώσει ήδη τις 14 και έτσι τελικά έκλεισαν σχεδόν όλα ταυτόχρονα την τελευταία στιγμή.

«Όχι» σε τμηματική καταβολή των 2,8 δισ. ευρώ

«Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν είναι στον «αέρα», έχουμε την Έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) και είναι ολοκληρωμένα τα προαπαιτούμενα» τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Απέκλειαν δε να υπάρξουν χώρες που να αμφισβητήσουν την Έκθεση Συμμόρφωσης και το Eurogroup να μην λάβει οριστική απόφαση σήμερα, παραπέμποντας για να την λάβει αυτήν ο ESM.

«Σε ποια βάση θα γίνει αυτό, αν έχουν γίνει όλα τα προαπαιτούμενα;» έλεγαν κυβερνητικές πηγές στον Ουάσιγκτον. «Δεν είναι αυτή η διαδικασία. Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Ο Σόιμπλε είπε πως «αν το compliance report πει ότι τα κάνατε όλα, τελείωσε το θέμα για εμένα». Αν έχουμε υλοποιήσει και τα 15 προαπαιτούμενα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο επιχείρημα για να το μπλοκάρουν» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ειδικά για το «πακέτο» των 1,7 δισ. για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμεων, που εξαρτάται όχι από τα 15 προαπαιτούμενα αλλά από τον έφτασαν στους δικαιούχους τα πρώτα 1,8 δισ. που πήρε τον Ιούνιο για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «έχουν απορροφηθεί και έχουμε φθάσει στο 104% – 105%! Δηλαδή, έχουμε ξεπεράσει το στόχο πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου».

Ωστόσο παραδέχονται πως «το θέμα είναι ότι τα στοιχεία του τέλους Σεπτεμβρίου δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για να αποδειχθεί», κάτι που εγκυμονεί ίσως κινδύνους για καθυστέρηση στην καταβολή των 1,7 δισ. ευρώ.

Αισιόδοξος πάντως πως θα υπάρξει πρόοδος, δήλωσε για τη σημερινή συνάντηση στο Eurogroup και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

Η έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ έχει τεράστια σημασία για την κυβέρνηση, αφενός γιατί θα έρθουν άλλα 1,7 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην αγορά για να τροφοδοτήσουν την ρευστότητα και να κινηθεί η οικονομία, αλλά κυρίως γιατί θα σηματοδοτήσει το τέλος της α΄αξιολόγησης, την έναρξη για την β΄αξιολόγηση (με θέμα αιχμής τα Εργασιακά) και την συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.

Και στο Λουξεμβούργο σήμερα, αλλά και στις 18 Οκτωβρίου που επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει παράλληλα με τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, να συζητήσει τους τρόπους για το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία ελάφρυνσης για το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους. Θεωρούν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους και τα συζητάει ο ESM με την Ελλάδα και με τις άλλες χώρες που είναι σε πρόγραμμα, καθώς και με το ΔΝΤ.

Facebook Comments