Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας:
«Σήμερα θα απολογηθείτε και για τα ψεύδη και για τις συκοφαντίες, κυρίως όμως για τα πεπραγμένα σας, γιατί δεν εμφανιστήκατε χθες στην πολιτική ζωή του τόπου»
«Συμμαχήσατε με όσους είχαν μάθει να έχουν το κράτος-πελάτη και να παίρνουν με τις ευλογίες σας θαλασσοδάνεια με “αέρα”
»

Σημείωσε ότι στην προηγούμενη συζήτηση για την παιδεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να “αποδράσει” όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ζητήματα διαπλοκής. 

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του:
«Παίζοντας συνέχεια τα ρέστα σας, στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα να παίξετε»

Συνέχισε προσθέτοντας:
«Αμέσως με το πιο παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής της χώρας, με όσους είχαν μάθει να έχουν το κράτος πελάτη και να παίρνουν με τις ευλογίες των κυβερνήσεών σας θαλασσοδάνεια με εγγυήσεις – αέρα»
«Σε απόλυτη συνεργασία με τους εκδότες και τους καναλάρχες, παλιούς και νέους, έχετε επιδοθεί σε λυσσώδη πόλεμο κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας».

Απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση είπε: 
«Να πείσετε για εναλλακτική πρόταση διεξόδου “δεν σας βγαίνει ούτε με σφαίρες”».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάξη είπε:
«Δεν μπορείτε να πείσετε με τίποτα ότι δεν είστε διαπλεκόμενοι, ευκολότερα πείθετε ότι ήσασταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προσθέτοντας χαρακτηριστικά:
«Μετά την ύβρι έρχεται η Νέμεσις». 

Υπεραμύνθηκε του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών:
«27 ολόκληρα χρόνια ασύδοτης λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Τι νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης. Περνάτε τους πολίτες για χαζούς, για αδαή πλειοψηφία όπως κάποτε είχατε πει;»
«Ήταν σύμφωνη με το σύνταγμα η διαρκής άρνηση των κυβερνήσεων σας, επί 27 έτη να διευθετήσουν το ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών;»
«Υπονομεύσατε από την πρώτη στιγμή τη διενέργεια του διαγωνισμού, υπονομεύοντας τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Δεν θέλετε να ρυθμιστεί το σύστημα στον τόπο.»
«Έγινε ένας διαγωνισμός που στην πράξη αποδείχτηκε απολύτως αδιάβλητος διαφανής και σε ό, τι αφορά τα δημόσια ταμεία πολύ αποτελεσματικόςΔεν έχει ξαναγίνει στη χώρα πιο αδιάβλητος διαγωνισμός. Επειδή έχουμε να συγκρίνουμε. Οι δικές σας κυβερνήσεις πρόσφατα έκαναν το διαγωνισμό για το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα, η περιβόητη ή διαβόητη DIGEA έδωσε μόλις 18 εκατ. ευρώ.»

Ενώ όσον αφορά τον κ. Καλογρίτσα τόνισε: 
«Αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, καλύτερα να ρωτήσετε τον σύμβουλό σας, τον κ. Θεοδωρικάκο. Γιατί είναι συνεταίροι και συνεργάτες, μη ρωτάτε εμένα.»

Ο πρωθυπουργός για την εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα και τους καναλάρχες:
«Έχει γίνει ο τόπος του μαρτυρίου σας η εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα γιατί πηγαίνει ένας, ένας εκεί και αρχίζουν να μιλάνε και να παρακολουθεί ο ελληνικός λαός.»
«Εκεί ο κ. Ψυχάρης ομολόγησε ότι έχει πάρει δάνειο 15 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις “αέρα” και όταν ο πρόεδρος τον ρώτησε “τι είπατε;”, απάντησε “είπα, αυτό που είπα”.»
«Ο κ. Μπόμπολας παραδέχτηκε ότι το MEGA κλείνει γιατί οι μέτοχοι δεν θέλησαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προφανώς όταν κόπηκε η δανειοδότηση με αέρα.»
«Ο κ. Αλαφούζος παραδέχτηκε ότι οι τράπεζες δάνειζαν πέραν πάσης λογικής τους τηλεοπτικούς σταθμούς, όλους πλην του δικού του βεβαίως.»
«Έρχεται βέβαια και ο κ. Κοντομηνάς που μας αποκάλυψε σε μια πρωινή εκπομπή, ο υπόδικος κ. Κοντομηνάς, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο στόχαστρο δικαστηρίων για απάτη και απιστία κατά του δημοσίου, να εμφανίζεται υπερασπιστής της νομιμότητας και τιμητής της δημοκρατίας. Να στέλνει δημοσιογράφους με περούκες να στέλνουν και να χρεώνουν ποτά στο δωμάτια του υπουργού Επικρατείας.»

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για θέματα οικονομίας κατηγορώντας τον για τη στάση του και τις προτάσεις του:
«Κάθε κινδυνολογία για την ενεργοποίηση του κόφτη έχει καταρρεύσει καθώς τα έσοδα υπεραποδίδουν ενώ το Eurogroup θα δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης, που θα κατευθυνθεί -στο σύνολό της- στην πραγματική οικονομία», υποστήριξε πως «το δήθεν εναλλακτικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, είναι οι απολύσεις, οι περικοπές, η απορρύθμιση, η συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος».

Τον κατηγόρησε για υπεράσπιση και συγκάληψη «φίλων του φοροφυγάδων»: 
«Τον κ. Βγενόπουλο τον υπερασπίζεστε, υπερασπιστήκατε και τον κ. Παπασταύρου. Τον κ. Σκλαβούνη γιατί τον βάλατε υπεύθυνο σχεδιασμού του προγράμματος του κόμματος; Δεν ξέρατε ότι ο άνθρωπος ήταν επικεφαλής της UBS στην Ελλάδα; Της τράπεζας που ελέγχεται για την οικοδόμηση ενός δικτύου υποβοήθησης της φοροδιαφυγής;».

Ο πρωθυπουργός έκανε ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο SIEMENS:
«Είπατε ότι εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων και πράγματι αυτά είναι τα δικά μου βιώματα. Δεν μας είπατε ποια είναι τα δικά σας, βιώματα. Εσείς ξεκινάγατε τα πολιτικά σας βήματα, υπό τη στενή αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της SIEMENS.»
«Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων, που πράγματι είμαι, εσείς κ. Μητσοτάκη, είστε παιδί της SIEMENS και της διαπλοκής.»
«Υπάρχει στη χώρα σκάνδαλο SIEMENS ναι ή όχι κύριε Μητσοτάκη;».

Ολοκληρώθηκε η πρωτολογία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με τη ρήση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή: 
«Η Δημοκρατία κινδυνεύει από αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο. Κινδυνεύει από αυτούς που στο όνομα της δήθεν ρήξης με το παλιό, αναπαράγουν τις χειρότερες συνήθειες της μεταπολίτευσης.». 

Αντεπιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: 
«Δεν αξίζει στη χώρα μας να είστε εσείς ο πρωθυπουργός της, όχι μόνο γιατί διαλύσατε την οικονομία και κάνατε τους Έλληνες ακόμη πιο φτωχούς, αλλά γιατί υπονομεύετε τις δημοκρατικές κατακτήσεις ενός λαού.».

Αναφέρθηκε και στο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς συσχετίζοντας το με το κίνημα των αγανακτισμένων: 
«Το συντομότερο ανέκδοτο είναι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Χτίσατε το κίνημα των αγανακτισμένων, πάνω σε αυτό το αφήγημα.». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε επιτηθέμενος στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους:
«Τα ίδια μέσα που χαρακτηρίζετε πειρατικά δεν σας έδωσαν βήμα; Με τον κ. Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε παρέα με μια γάτα;»
«Ο κ. Λαζόπουλος σε ποιο κανάλι ακριβώς εργάζεται κύριε Τσίπρα;»
«Φιλοξενήσατε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, το χειρότερο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού. Τα αποκαΐδια, τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν σε εσάς το θετό τους πατέρα.»
«Κοσκωτάς – Τσίπρας, ένας Ματζουράνης δρόμος.»

Τόνισε τον αγώνα του Κώστα Καραμανλή κατά της διαπλοκής ρωτώντας μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα αν τον αμφισβητεί. 

Οι απαντήσεις του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις κατηγορίες του πρωθυπουργού:
«Τι έχετε να μας προσάψετε; Σας άκουσα να αναφέρεστε στο θέμα της Siemens και λυπάμαι. Πώς σας φαίνεται ότι επί δικών σας ημερών ενδέχεται να παραγραφών αδικήματα αλλοδαπών κατηγορουμένων εξαιτίας μιας μετάφρασης.»
«Είχατε προαναγγείλει ότι δρομολογείτε έναν αναδιακανονισμό με τη Siemens; Σταματήστε να πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα. Αν δεν σας αρέσει ο διακανονισμός να τον αλλάξετε.».

Για τις τηλεοπτικές άδειες θύμισε τη δήλωση του Κούλογλου που είχε αναφερθεί στη δημιουργία φιλοκυβερνητικών καναλιών και είπε:
«Είχαμε απλά υποψίες για το σχέδιό σας. Τώρα έχουμε αποδείξεις. Η υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα διδάσκετε για χρόνια στα πανεπιστήμια, ως πρότυπο διαπλοκής».

Τόνισε την πρότασή του για τη συμμετοχή του ΕΣΡ στη διαδικασία αδειοδότητης των καναλιών και την άρνηση της κυβέρνησης αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν το ήθελε «για να σημαδέψει την τράπουλα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον κ. Καλογρίτσα:
«Γιατί το πρωτόκολλο έμεινα ανοιχτό πέραν του ωραρίου για να καταθέσει ο κ. Καλογρίτσας την εγγυητική επιτροπή; Τι ακριβώς έλεγχο Πόθεν Έσχες έκανε; Γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή, ο υπουργός καναλάρχης αισθανόταν την ανάγκη να υπερασπιστεί τον αγαπημένο του υπερθεματιστή.»
«Πώς είναι δυνατό μια μεσαία κατασκευαστική εταιρία να δεκαπλασιάζει το πιστοληπτικό της όριο; Ποιος ενέκρινε τα δάνεια, κατά παράβαση κάθε τραπεζικής λογικής; Ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Σπίρτζη με τον κ. Καλογρίτσα; Πώς έσπασαν μια σειρά από μεγάλα δημόσια έργα για να καταλήξουν στον αγαπημένο σας εργολάβο;».

Κατηγόρησε ότι επιχειρείται η Τράπεζα Αττικής να γίνει «παραμάγαζο»προσθέτοντας ότι ο Σπίρτζης ήταν η πραγματική εξουσία στην τράπεζα.

Σχετικά με τους υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών δήλωσε:
«Σας φαίνεται λογικό ο πρώτος επιλαχών να έχει δηλώσει δημόσια ότι ήταν λάγος;»(αναφερόμενος στον Ιβάν Σαββίδη)
«Επιχειρήσατε να στήσετε ένα βολικό νέο τρίγωνο διαπλοκής, να χρηματοδοτήσετε το ΣΥΡΙΖΑ Channel, με τα λεφτά της Αττικής. Δεν αποκλείσατε εσείς τον κ. Καλογρίτσα, οι αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης ματαίωσαν τα σχέδια.».

Ανταπάντησε στα οικονομικά επιχειρήματα του πρωθυπουργού για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών:
«Πόσα χρήματα θα χάσει το κράτος σε τέλη, φόρους και εργοδοτικές εισφορές από τα κανάλια πρόκειται να ρίξει μαύρο; 1,7 δις ευρώ στη δεκαετία.».

Ανέφερε κάποια από όσα κρίνει ως σκάνδαλα της σημερινής κυβέρνησης:
«Αλήθεια, δεν αισθανθήκατε καμιά ανάγκη να ερευνήσετε τις καταγγελίες Βουδούρη για αναθέσεις που έγιναν υπό καθεστώς δυσανάλογο;»
«Το πόθεν έσχες που καλύψατε για τον κ. Φλαμπουράρη και τον κ. Σταθάκη. Τα κρύψατε κάτω απ το χαλί
«Δρομολογήσατε και τη συγκάλυψη παρενόχλησης γυναικών από τον πρέσβη της Βενεζουέλας.»
«Και βέβαια τους αμέτρητους διορισμούς κολλητών και φίλων στο δημόσιο. Η διαφθορά δεν είναι μόνο η διασπάθηση του δημόσιου χρήματος. Η κολακεία της μετριότητας είναι η χειρότερη μορφή διαφθοράς.»
«Δεν υπάρχει νομοσχέδιο στο οποίο να μην έχουν παρεισφρήσει ρουσφετολογικές διατάξεις κολλητών και φίλων σας. Αυτό δεν είναι διαφθορά;».

Για τους πλειστηριασμούς που έχουν ξεκινήσει:
«Η κυβέρνηση που φώναζε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, τώρα διευκολύνει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ακόμη και για μικρές οφειλές.».

Χαρακητιστική της προσωπικής σύγκρουσης των δύο πολιτικών ανδρών ήταν η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Εγώ δεν πήρα δαχτυλίδι όπως ο κ. Τσίπρας, από τον κ. Αλαβάνο, εγώ εκλέχτηκα.».

Ζήτησε σε έντονο ύφος ξανά εκλογές: 
«Δεχτείτε και το επόμενο αίτημά μας, προκηρύξτε εκλογές κύριε Τσίπρα. Ελάτε αν τολμάτε;»

Ολοκληρώθηκε η πρωτολογία του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά 

Ξεκίνησε την ομιλία της δυναμικά και απαντώντας στα σχόλια του Αλέξη Τσιπρα για το ΠΑΣΟΚ:
«Ονομάζομαι Φώφη Γεννηματά και είμαι πάρα πολύ περήφανη για την οικογένειά μου, την παράταξή μου και τη διαδρομή μου.»
«Δεν σηκώνω bullying, το bullying εκεί που σας παίρνει. Ντρέπομαι για λογαριασμό σας, που παρακολούθησα αυτή τη συζήτηση.»

Για το οικονομικά του ΠΑΣΟΚ:
«Το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ το διατάξαμε εμείς και τα στοιχεία, εμείς τα δώσαμε στον εισαγγελέα.»

Για την πρότασή της για σύσταση Εξειταστικής Επιτροπής:
«Σας καλώ να συνυπογράψετε το αίτημά μας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ελέγξει τι θα γίνει στον τόπο από το 2000 μέχρι και σήμερα.»

Επιτέθηκε τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο εξάρτησης του κακού παρελθόντος. Βολεύει τον κ. Μητσοτάκη να έχεις στους κόλπους του κρυφούς χειροκροτητές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.».

Αναφέρθηκε και στα στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ:
«Αυτοί που εμείς αποκηρύξαμε είναι δίπλα σας κύριε πρωθυπουργέ. Το συντριβάνι της πλατείας Κουμουνδούρου έχει γίνει κολυμπήθρα του Σιλωάμ, που μπαίνουν διεφθαρμένοι Πασόκοι και βγαίνουν γνήσιοι επαναστάτες.»

Σχολίασε τις τηλεοπτικές άδειες:
«Υπονομεύσατε το ΕΣΡ, αφαιρώντας της την ευθύνη για τη διαδικασία χορήγησης των αδειών.»
«Μοναδικό κριτήριο στο διαγωνισμό, ποιος έχει το πιο γερό πορτοφόλι.».

Σχολίασε και εκείνη, όπως και ο Κυριάκος, την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και του κ. Καλογρίτσα:
«Η Τράπεζα Αττικής στάθηκε στο πλευρό του εργολάβου με νέα δάνεια, με δεκαπλασιασμό των πιστοληπτικών ορίων, εν μέσω capital controls.»
«Όλοι θα πρέπει να μάθουν στην Ελλάδα πως η τράπεζα Αττικής των μηχανικών, έγινε η ΣΥΡΙΖΑ Bank των μηχανισμών του Μαξίμου.»
«Όλοι ξέρουν ότι αν δεν είχε γίνει όλη αυτή η φασαρία, τώρα ο κύριος Καλογρίτσας θα ετοίμαζε το κανάλι του, θα το οργάνωνε και θα έστηνε την αίθουσα σύνταξης στην πλατεία Κουμουνδούρου.».

Ολοκληρώθηκε η ομιλία της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά

Στο βήμα της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Εξομοίωσε από την αρχή της ομιλίας του τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:
«Ό,τι έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα πρόθυμα εξαπτέρυγά τους πριν, κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.»

Ο σχολισμός του για τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη: 
«Επειδή δεν έχετε άλλα επιχειρήματα ασχολείστε με τις δάφνες του ο καθένας. Ο ένας εξόριστος σε νηπιακή ηλικία και ο άλλος μπαρουτοκαπνισμένος επαναστάτης σε ηλικία 16 ετών.»

Για τη Λίστα Λαγκάρντ:
«Τον Απρίλιο η ΚΟ του ΚΚΕ κατέθεσε αίτηση και ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία, τι γίνεται με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες.

Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τις προηγούμενες όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαπλοκής: 
«Όπως φαίνεται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε εξαίρεση. Όσο την πάταξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, άλλο τόσο θα την πατάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις:
«Όλοι θέλουν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, την κοινή ψήφο στο τρίτο μνημόνιο.»

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Στο βήμα της Βουλής ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης

Μίλησε για τον πόλεμο που δέχτηκε το Ποτάμι κατηγορώντας συνεργάτες της κυβέρνησης συγκεκριμένα για το διαδικτυακό πόλεμο:
«Το δικό σας μέλημα ήταν να μαρκάρετε ως διαπλεκόμενους τους άλλους. Πόσο σας στοίχισε η προσπάθεια να βρομίσετε το Ποτάμι;»
«Μάθαμε ότι ένας από αυτούς που πρωτοστατούσε στις αθλιότητες, ήταν υπάλληλος της κα. Γεροβασίλη.»
«Πόσα μαύρα λεφτά έδωσαν σε δήθεν αγανακτισμένους μπλόγκερ & κομματικούς δημοσιογράφους για να πετάνε λάσπη στο Ποτάμι;»
 

Για το ζήτημα των θρησκευτικών:
«Φωνάξατε τον κ. Καμμένο να σας πει τι θα κάνετε στο μάθημα των θρησκευτικών.»

Για την αδειοδότηση των καναλιών:
«Πότε πήραν οι εκδότες τις συχνότητες χωρίς διαγωνισμό; Στην κυβέρνηση Τζανετάκη; Τότε δεν δόθηκαν οι άδειες;»
«Μην παριστάνετε τους ανήξερους, είστε μέρος ενός συστήματος που καταγγέλλετε.»
«Αν θέλετε να τελειώνουμε με τη διαπλοκή, καθαροί  κανόνες, αδιάβλητοι διαγωνισμοί, προμήθειες από ενιαία αρχή.»

Ο ρόλος των νόμων στη διπλοκή για τον επικεφαλής του Ποταμιού:
«Τα κενά και οι αμφισημίες στους νόμους γεννούν αφορμές για διαπλοκή.»

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη

Στο βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος

Απάντησε αμέσως μόλις έλαβε το λόγο στο Σταύρο Θεοδωράκη λέγοντας:
«Δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε κανένα. Εσείς φωτογραφιζόσασταν με τον κ. Σημίτη και ήσασταν κολλητός με τον κ. Παπαντωνίου.»

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε χαρακτηριστικά: 
«Εσάς σας κρατούν ακόμη και οι δικοί σας. Σας επέβαλαν αντιπρόεδρο.»

Επεσήμανε την απουσία τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου:
«Ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε ο κ. Βενιζέλος ήρθαν για να μιλήσουν στη βουλή για τη διαπλοκή.

Ανέφερε ότι τη μετάφραση για τη Siemens καθυστέρησε ο Ντογιάκος απαντώντας έτσι σε σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Μίλησε και για τα CDS:
«Όταν πήγα την υπόθεση των CDS στον κύριο Σαμαρά ξέρετε τι μου είπε; “Εγώ τον Γιώργο (Παπανδρέου) δεν τον χτυπάω είναι φίλος μου”».

Αμέσως μετά χαρακτήρισε το βουλευτή επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Οικονόμου ως “δεξί χέρι” του Τσοχατζόπουλου προκαλώντας θερμές αντιδράσεις. 

Και εκείνος, όπως και ο πρωθυπουργός, ανέφερε την υπόθεση Σκλαβούνη που ανέδειξαν οι Financial Times

Χαρακτηριστική φράση της ομιλίας του Πάνου Καμμένου:
«Είναι ώρα η δικαιοσύνη να μπει στην υπόθεση για να μάθουμε επιτέλους πως επιβιώνουν κάποιοι από πολιτικές οικογένειες».

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου

Σημειώθηκε μεγάλη εντάση στην αίθουσα του Κοινοβουλίου από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Β.Οικονόμου, Β. Κικίλια και  Α. Γεωργιάδη και η διαδικασία διεκόπη για 15 λεπτά.

Στο βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. 

Απαξίωσε την εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια λέγοντας:
«Η εξεταστική για τα θαλσσοδάνεια δεν ξέρω τι νόημα έχει, να χάνονται εργατοώρες για να εξευτελίζεται το κράτος.».

Έθεσε το εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας:
«Ο πατέρας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ, είχε πει να δώσουμε το όνομα “Μακεδονία” και σε δέκα χρόνια να τελειώνουμε.».

Μίλησε εκτενώς για τις δημοσκοπήσεις:
«Ένα θέμα με τις δημοσκοπήσεις έχει προκύψει. Βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη περί τον Ιούνιο του 2015 και μιλούσε σε ένα κανάλι ένας εκπρόσωπος εταιρίας δημοσκόπησης. Το 6% της Ένωσης Κεντρώων στη Μακεδονία το είχατε δει;».

«Ο Μητσοτάκης έφερε την απόρριψη της συναίνεσης και ανάγκασε και τον Τσίπρα να ακολουθήσει.» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ¨Ενωσης Κεντρώων. 

Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των θρησκευτικών: 
«Παρακαλώ κ. Πρωθυπουργέ να κάνετε τον υπουργό σας να κάνει πίσω και να παύσει. Ή να τον παύσετε στο θέμα της θρησκείας.» .

Σχολίασε εντόνως την προσχώρηση του άλλοτε εκτπροσώπου Τύπου του κόμματός του στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:
«Θέλω να πω κάτι στον κ. Μητσοτάκη. Πριν από 1μιση μήνα παρουσιάστηκε μια ανταρσία στο κόμμα μας. Και είπε ο άνθρωπος ότι φεύγει από την Ένωση Κεντρώων γιατί θα πάμε με το ΣΥΡΙΖΑ.» 
«Πριν περάσει μήνας, τον πήρε η ΝΔ. Τέτοιου είδους μεταγραφές που δεν είναι πολύ καθαρές, να θυμάται ότι η οικογένειά του ενέχεται σε μεγάλες ιστορίες με μεταγραφές. Δεν είναι καλό την πρακτική του πατέρα να την υιοθετεί και ο υιός.».

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη

Στο βήμα της Βουλής ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. 

Θύμισε τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 για το Γιάννη Αλαφούζο λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η ιστορία για τη διαπλοκή πάει πίσω στο 1993, όταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε πως ο Αλαφούζος θέλει να τον ρίξει από την κυβέρνηση, γιατί θέλει να πάρει άδεια με το στανιό.».

Δήλωσε για το ΣτΕ:
«Το ΣτΕ έχει πει από το 2010 ότι είναι αντισυνταγματική η μη αδειοδότηση και όσες φορές έχει κληθεί να αποφανθεί για το νόμο της κυβέρνησης ανέφερε ότι υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος.».

Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε την αντίφαση των λεγομένων της ΝΔ και την πρόθεσή της:
«Η ΝΔ τάζει ότι θα δώσει άδειες όταν πάρει την εξουσία, με μια αρμοδιότητα την οποία όπως λέει δεν διαθέτει γιατί είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ.»
«Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι να μην ακουμπήσουν την αεροπειρατεία. Αυτό το κλειστό κλαμπ καναλαρχών που με τρόπο σκοτεινό είχαν πάρει το καθεστώς προσωρινής νόμιμης ιδιοκτησίας, κατάφεραν να βάλουν στο χέρι και το δίκτυο των κεραιών.».

Κατήγγειλε την περίπτωση της DIGEA για απουσία οικονομιικού ελέγχου. 

Αναφέρθηκε και στους καναλάρχες που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια:
«Με δύο εταιρίες συμφερόντων ο κύριος Βαρδινογιάννης στο διαγωνισμό και η ανώτερη προσφορά ήταν 18εκατ ευρώ. Δικαιούται να είναι υπερθεματιστής;»
«Ο κύριος Κοντομηνάς δεν ήταν ο ίδιος στη δημοπρασία και η ομάδα που συμμετείχε δεν πέρασε σε καμία φάση στο τελικό στάδιο. Ποιος του φταίει και μας κατηγορεί.».

Απάντησε στο σχόλιο του Κυριάκου Τσίπρα για τον κύριο Μαντζουράνη: 
«Άκουσα και για το Μαντζουράνη διάφορα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιος είναι ο λόγος, το ότι υπερασπίζεται το δημόσιο με τη χαμηλότερη αμοιβή ή μήπως ότι είχε φέρει στο φως τα απλήρωτα τιμολόγια για την υπόθεση Siemens.».

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππάς

Στο βήμα της Βουλής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Μόλις ξεκίνησε την ομιλία του διακοπτόταν από τον κ. Αθανασίου και έτσι είπε:
«Κύριε Αθανασίου, έχετε ένα ελάττωμα να διακόπτετε. Τι προσπαθείτε να αποκρύψετε, την ενοχή σας;».

Σχετικά με το ΣτΕ:
«Τι είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ; Ότι πρέπει η δικαιοσύνη να αφουγκράζεται το λαό. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για θεσμικό τρόμο. Ξεχνάνε όμως και η κα. Γεννηματά και ο κ. Βενιζέλος ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε πει για το ΣτΕ, “υπάρχει και λαός, να το ξέρει το ΣτΕ”.».

Έκανε εκτενή αναφορά στο “παρακράτος”:
«Το παρακράτος δεν είναι αυτό που με αφορμή το βασικό μέτοχο δεν πολέμησε τον Κώστα Καραμανλή;»
«Το παρακράτος δεν έριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το 1993, όταν εκείνος καθιέρωσε και τον όρο διαπλοκή;»
«Το παρακράτος δεν ήταν εκείνο που έριξε τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν αποφάσισε ότι δεν του ήταν πλέον χρήσιμος;».

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου 

Πήραν το λόγο επί προσωπικού οι παρακάτω υπουργοί και βουλευτές:
Φλαμπουράρης
Σταθάκης
Σπίρτζης
Λοβέρδος
Γεροβασίλη
Οικονόμου
Παπαγγελόπουλος
Παππάς
Αθανασίου
Μουζάλας

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής για τη δευτερολογία του

Ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Τελείωσα την πρωτολογία μου με μια ασυνήθιστη και βαριά κατηγορία και του ζήτησα ένα και μόνο πράγμα, να ανέβει μετά τον βαρύτατο χαρακτηρισμό να ξεκαθαρίσει ένα πράγμα. Αν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο Siemens.».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι αρνείται να απαντήσει και δε χαρακτηρίζει την υπόθεση Siemens ως σκάνδαλο. 

Ειρωνευόμενος την αντιπολίτευση χρησιμοποίησε τον όρο “Καλογριτσιάδα” την οποία του πιστώνοουν ως διαπλοκή λέγοντας χαρακτηριστικά: 
«Δεν ήξερα ότι η διαπλοκή 40 χρόνια είχε το όνομα Καλογρίτσας;».

Αναφέρθηκε στον κύριο Σαββίδη κάνοντας πολλούς βουλευτές να γελάσουν:
«Μιλήσατε για τονκ. Σαββίδη και είπατε ότι είναι λαγός. Εγώ δεν ξέρω κανένα λαγό που να πληρώνει 20 εκατ. στην αρχή και 60 εκατ. στην πορεία. Αν εσείς ξέρετε, να πάμε για κυνήγι να κονομήσουμε.».

Απάντησε και στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για στελέχη της κυβέρνησής του: 
«Για το Πόθεν Έσχες Φλαμπουράρη και Σταθάκη δεν γνωρίζετε ότι αθωώθηκαν με σύμφωνη γνώμη και του εκπροσώπου της ΝΔ;»
«Όσον αφορά στο θέμα του κ. Κατρούγκαλου, δεν γνωρίζετε πως η υπόθεση αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος για το οποίο το μέσο αναγκάστηκε να ανακαλέσει και διώκεται ο δημοσιογράφος που το υπέγραφε ο κ. Χιώτης;».

Απάντησε και στο προηγούμενο σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Κώστα Καραμανλή:
«Αναφερθήκατε στην περίπτωση του βασικού μετόχου, αλλά δεν θυμάμαι εγώ σαν βουλευτής να την έχετε υπερασπιστεί.».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι τώρα θυμήθηκαν τα πλειστηριασμούς παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:
Το 2008, έγιναν στη χώρα 43.000 πλειστηριασμοί ακινήτων σε τράπεζες.

Το 2009 έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί.
Το 2010 έγινα 48.000
Το 2011 έγιναν 26000
Το 2013 19.200
Το 2014 16.000
Το 2015 δεν έγινε Κανένας
και το 2016 έχουν γίνει 500 πλειστηριασμοί

Σχολίασε την εκτίμηση που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τον κατηγόρησε για τη δική του δήλωση στη ΔΕΘ:
«Η δική σας εκτίμηση ότι ο νόμος Παππά θα κριθεί χωρίς αμφιβολία αντισυνταγματικός είναι απλά κρίση, ενώ η δική μου παρέμβαση;».

Μετά μίλησε και για το ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας χαρακτηριστικά για τη φράση “Τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου”: 
«Είπε κι αυτή ξανά, κάτι το οποίο αναμασάται ως καραμέλα για τα περιβόητα ορφανά του Τσοχατζόπουλου, που δήθεν τα έχουμε περιθάλψει.»
«Φαντάζομαι ότι αφήνει υπονοούμενα για συνενόχους, στα εγκλήματα που διέπραξε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Οφείλετε να μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις, διότι αν δεν το κάνετε είστε κοινοί συκοφάντες.»
«Το οξύμωρο είναι να μιλάτε εσείς για ορφανά Τσοχατζόπουλου, όταν είστε τα φυσικά και αναγνωρισμένα τέκνα.».

Επιτέθηκε ξανά προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«356 φορές υπήρξαν συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές με εσάς και μέλη της οικογένειάς σας και τον κύριο Χριστοφοράκο.».

Ενώ σχολίασε στο τέλος:
«Γνωρίζετε ότι η Βουλή έχει πνιγεί από δικές σας δικογραφίες. Ας ελπίσουμε ότι θα δικαιωθείτε, αλλά δεν μιλάω για κατασκευασμένα δημοσιεύματα.».

Ολοκληρώθηκε ηδευτερολογία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Kυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής για τη δευτερολογία του

Ξεκίνησε την ομιλία του επιτηθέμενος σφοδρά στον πρωθυπουργό: 
«Το ληξιαρχείο της ιστορίας θα γράφει πολύ σύντομα ότι θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός της χώρας.».

Για τους πλησ

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments